Secretul sănătăţii? Echilibrul nutriţional, susţin medicii germani. Autorii cărţii “În formă maximă, prin vitamine”, apărută de curând la Editura Mladinska, te învaţă cum trebuie păstrate şi pregătite alimentele pentru ca acestea să nu îşi piardă substanţele de care organismul tău are nevoie.
Cumpără de la producători. La temperatura camerei, fructele şi legumele pierd zilnic 10- 50% din totalul vitaminelor conţinute. Ia-ţi produse care ajung pe tarabă direct de pe câmp sau din sere particulare şi evită hipermarketurile şi magazinele cu vitrine însorite, unde alimentele zac cu zilele înainte de a ajunge în coşul de cumpărături.- Păstrează alimentele în frigider. Nu lăsa nimic în fructieră. La temperatura camerei, fructele îşi pierd jumătate din cantitatea de vitamina C, dar la rece acestea se conservă aproape intacte.
- Evită fructele iradiate. Dacă ai uitat să mănânci un fruct, iar după două luni îţi aduci aminte de el şi îl găseşti neschimbat, aruncă-l. El a fost iradiat şi din acest motiv se alterează mai lent. Acest proces duce însă şi la pierderea vitaminelor.
- Apelează la produse congelate. Legumele congelate sunt îngheţate imediat după recoltare, pentru a reduce costurile de depozitare. Din fericire, acest proces păstrează vitaminele acestor alimente aproape intacte.
Produsele congelate îşi păstează proprietăţile
- Spală repede salata. Nu lăsa salata şi legumele să stea în apă, unde vitaminele se pierd. Spală- le rapid, sub jetul de apă, pentru ca ele să se menţină proaspete.
- Fierbe cartofii în coajă. Cartofii fierţi fără coajă pierd circa jumătate din vitaminele conţinute. În cazul celor fierţi în coajă, vitaminele sunt protejate.
- Protejează alimentele de căldură. Prin fierbere se pierde 50-70% din conţinutul de vitamine al alimentelor. Încearcă să mănânci mai multe crudităţi sau să reduci la minimum timpul de preparare la cald a alimentelor.
- Alege cerealele integrale. Evită orezul decorticat sau produsele de panificaţie din făină albă. Prin procesare, acestea îşi pierd 40- 80% din conţinutul vitaminic, aşa că e bine să consumi doar cereale integrale.