► Coacăzul negru, antihistaminic
Preparatele din frunze de coacăz negru au proprietăți antialergice și antiinflamatoare. Au proprietatea de a reduce producerea de histamină, substanță care provoacă reacțiile alergice. Se poate administra sub formă de infuzie: o lingură de frunze la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi. Se pot face cure de câte șase luni pe an. Se mai ia sub formă de extract de germeni de coacăz negru. Astfel de preparate se găsesc în comerț și se administrează conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
► Fumărița și gheara-mâței, sub formă de preparate
Fumărița are acțiune diuretic-depurativă și antialergică. Gheara-mâței stimulează puternic sistemul imunitar. Pe lângă acțiunea lui bună în afecțiunile virale, ameliorează şi alergiile. Atât fumărița, cât și gheara-mâței se iau sub formă de preparate standardizate.
REGIMUL ALIMENTAR CONTEAZĂ
Regimul alimentar este și el important. Dr. Ovidiu Bojor recomandă persoanelor alergice să consume, în special, orez, hrișcă, mei, orz, ovăz, legumele verzi fierte. Pentru a da gust mâncării, ar fi bine să aleagă ghimbir, piper negru, ardei iute sau usturoi. Dintre fructe, sunt indicate rodiile și grepfrutul. Sunt contraindicate carnea de orice fel (inclusiv peştele), fasolea boabe, alte citrice, ouăle, cafeaua, fructele prea coapte, îngheţata, ciupercile, ceapa, iaurtul, brânzeturile, smântâna, alimentele acide, oţetul şi băuturile reci.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei