Cuprins:
Experții avertizează că exact ce ei numesc șederea prelungită pe toaletă poate dăuna sănătății, riscul crescut de hemoroizi și slăbirea mușchilor pelvieni fiind des întâlnit la oamenii care, spre exemplu, preferă să meargă cu telefonul mobil în baie.
„Când pacienții îmi prezintă problemele de sănătate cu care se confruntă, mă gândesc automat la timpul pe care îl petrec la toaletă”, a spus dr. Lai Xue, chirurg colorectal la Centrul Medical Southwestern de la Universitatea din Texas din Dallas.
Timpul ideal pe care oamenii trebuie să-l petreacă la toaletă
Potrivit doctorului Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului de boli inflamatorii intestinale de la Stony Brook Medicine din Long Island, New York, oamenii ar trebui să petreacă în medie cinci până la zece minute la toaletă.
De ce este periculos să stăm mai mult? Xue atrage atenția că gravitația ne menține pe Pământ, dar aceeași gravitație obligă corpul să muncească mai mult pentru a pompa sângele înapoi la inimă.
Scaunul de toaletă deschis în formă ovală comprimă fesele, ținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ar fi așezat pe canapea. Cu gravitația trăgând jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută vă afecta circulația sângelui.
„Devine o valoare unidirecțională în care sângele intră, dar sângele chiar nu se poate întoarce”, a spus Xue.
La ce pericole se expun cei care obișnuiesc să citească la baie
Ca urmare, venele și vasele de sânge care înconjoară anusul și rectul inferior devin mărite și îngroșate cu sânge, crescând riscul de hemoroizi.
Încordarea forțată poate crește și presiunea pentru a permite hemoroizilor să se dezvolte. Oamenii care își butonează telefoanele pe toaletă tind să piardă noțiunea timpului, a spus Monzur, stând și încordându-și mușchii pentru a-și evacua intestinul.
„În ziua de azi, observăm o creștere a numărului de oameni care trec mai mult timp la toaletă, iar acest lucru este foarte nesănătos pentru organele anorectale și podeaua pelvină”, a adăugat Xue.
Pe lângă slăbirea mușchilor anali, Monzur a spus că statul îndelungat pe vasul de toaletă poate crește și riscul de prolaps rectal. Un prolaps rectal este atunci când rectul, o parte a intestinului gros, alunecă în jos și iese din anus.
Mușchii podelei pelvine sunt alt tip de mușchi afectați din cauza statului prelungit la toaletă. Xue a explicat că aceștia coordonează o cantitate semnificativă de mișcare a intestinului și lucrează cu restul corpului pentru a se asigura că „scaunul” iese fără probleme. Presiunea gravitațională asupra podelei pelvine încordează mușchii atunci când se stă la toaletă pe perioade lungi.
Pentru a scurta timpul petrecut la baie, dr. Lance Uradomo, un gastroenterolog intervențional la City of Hope Orange County din Irvine, California, îi sfătuiește pe oameni să țină telefoanele, revistele și cărțile departe de baie.
„Nu trebuie să mergi cu gândul că vei sta acolo mult timp. Pentru că atunci vei dori să aduci ceva care să-ți țină mintea ocupată. Trebuie să transformi statul pe toaletă cât mai neinteresant posibil”, a spus Monzur.
Recomandările medicilor
Dacă există probleme în a evacua „scaunul”, Xue îi sfătuiește pe oameni să renunțe după zece minute. Apoi, o plimbare scurtă poate stimula mușchii intestinali, iar cazul ulterior să fie rezolvat. Medicul mai recomandă, de asemenea, hidratarea și consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul și fasolea, pentru a produce mișcări regulate ale intestinului și pentru a evita efortul.
Academia Națională de Medicină recomandă 2,7 până la 3,7 litri de apă pe zi. În plus, Departamentul Agriculturii din SUA propune 14 grame de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii de alimente. Xue a spus că fibrele și apa înmoaie „scaunul”, făcându-l mai ușor să treacă.
Există însă situații în care oamenii trebuie să petreacă o perioadă neobișnuită de timp pe toaletă. Dificultatea constantă sau disconfortul la evacuarea „scaunului” poate fi un simptom al problemelor gastro-intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil și boala Crohn.
Agravarea constipației sau nevoia de a sta pe toaletă o perioadă îndelungată poate fi, de asemenea, un semn de cancer.
„Dacă o creștere în interiorul colonului ajunge suficient de mare, poate bloca fluxul scaunului, ceea ce poate provoca constipație și sângerare”, a spus Uradomo.
Cancerul rectal, marele pericol
Societatea Americană de Cancer a raportat recent o creștere a ratelor de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 55 de ani de la mijlocul anilor 1990, iar organizația nonprofit a estimat că vor exista 106.590 de cazuri noi de cancer de colon și 46.220 de cazuri noi de cancer de rect în acest an.
În cariera lui Uradomo, el și-a amintit că mai mulți tineri vorbeau cu el despre hemoroizi și constipație și, ulterior, au fost diagnosticați cu cancer rectal.
Dacă ai avut aceste simptome de constipație sau ai stat pe toaletă mai mult timp o perioadă mai mare de de trei săptămâni, Monzur recomandă o vizită la medic. În funcție de severitatea simptomelor, doctorul vă poate trimite la un gastroenterolog sau un chirurg colorectal pentru un control mai amănunțit.