Ingrediente: o jumătate de kilogram de făină, o jumătate linguriţă de sare, coaja rasă de la o lămâie, apă cât cuprinde. Preparare: Se amestecă într-un bol făina cu o jumătate de linguriţă de sare, coaja rasă de la o lămâie şi apă cât cuprinde. Se frământă coca până se omogenizează. Se întinde o foaie groasă de aproximativ o jumătate de centimetru, apoi se decupează din ea opturi cu ajutorul unui aparat special. Mucenicii se pun la uscat pe o coală de hârtie şi se lasă 24 de ore înainte de a fi preparaţi.
Ingrediente: 250 g mucenici, esenţă de rom, coajă rasă de lămâie şi de portocală, 200 g nucă măcinată, scorţişoară măcinată, o cană de zahăr, două plicuri cu zahăr vanilat. Preparare: Se pun la fiert doi litri de apă cu puţină sare şi, înainte de a începe să clocoteascå, se pun mucenicii. Se amestecă din când în când, ca să nu se lipească, iar când sunt fierţi (se ridică la suprafaţă) se iau de pe foc şi se adaugă în
oală o cană de zahăr (sau mai mult, dacă vă plac mai dulci), două pliculeţe de zahăr vanilat, coaja rasă de portocală şi de lămâie şi esenţa de rom. Se servesc cu nucă măcinată şi scorţişoară deasupra.
Colaci moldoveneşti
Ingrediente: 1,1 kg făină, 25 g drojdie, 500 ml lapte, 5 ouă, 300 g zahăr, vanilie, 250 ml ulei sau unt încălzit, coaja rasă de la o lămâie, 250 g nucă măcinată; pentru sirop: două căni de apă, o cană de zahăr, esenţă de rom şi de vanilie; pentru uns: un ou, 100 ml miere.
Se mărunţeşte drojdia într-un vas şi se amestecă bine cu trei linguri de făină şi cu 50 ml de lapte uşor încălzit, apoi se lasă la dospit pudrată cu făină, cam 15 minute, ca să crească. Se separă gălbenuşurile într-o farfurie şi se mixează cu o linguriţă rasă de sare, ca să aibă o culoare mai închisă.
Pasul 2
Pasul 3
Se încălzeşte untul şi se pune câte o mână, peste aluatul format, frământându- se până se încorporează toată cantitatea.
Se adaugă albușul bătut spumă și se amestecă, apoi coca se presară cu făină și se lasă la dospit cam 30 de minute.
După ce s-a dospit aluatul, se rup bucăţele din el şi, pe masa tapetată cu făină, se formează batonaşe subţiri, care se unesc la capete.
Inelul se răsuceşte, astfel încât să se transforme într- un “8”, apoi se aşază pe o tavă unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină.
Se lasă câţiva centimetri între opturi, ca să aibă loc să crească, se ung cu ou bătut şi se introduc în cuptor, la foc mic, până devin arămii.
După ce se lasă să se răcească, mucenicii se cufundă în sirop şi se lasă 30-40 de secunde, pe ambele părţi.
Opturile se scot pe un platou. Se ung cu puţină miere şi se presară cu nucă măcinată fin.