Medicii atrag a tenţia că antibioticele nu sunt indicate în afecţiunile virale. “Aceste medicamente trebuie evitate la primele simptome ale bolii. În momentul în care simptomele se agravează, trebuie să consultaţi un medic. Poa te fi vorba de o suprainfecţie şi atunci vi se vor prescrie antibioticele”, ne sfătuieşte doctorul Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls. El recomandă tra- tamentul simptomatic: medicamente antitermice şi analgezice pentru febră şi dureri de cap (parace -tamol, aspirină, algocalmin) şi, la nevoie, pastile pentru greţuri sau purgative uşoare. Medic cu experienţă, Luca încurajează şi “leacurile băbeşti”, între care împache tarile în cearceafuri ude şi încălzite. “E nevoie de multe lichide calde, de comprese reci, de fricţiuni cu spirt sanitar, dar şi de multă vitamina C şi consum de fructe”, spu ne directorul de la Puls. Pentru că avem de-a face cu un virus uşor transmisibil, bolnavii trebuie să stea acasă. “Pot apărea stări de curbatură, adică dureri musculare care vor obliga bolnavul la repaus”, completează doctorul Luca.
«Mâncaţi usturoi şi cimbru»
Mama-natură şi beneficiile ei nu trebuie neglijate, sunt de părere adepţii medicinei naturiste. “Băile fierbinţi în ca re se adaugă uleiuri de eu calipt, brad, pin sau chiar un pumn de sare sunt de mare folos. Important este in traţi în apă doar până la nivelul rinichilor”, este remediul recomandat de Liliana Simidon. Alimentele consumate în această perioadă sunt esenţiale. Mâncaţi usturoi şi cimbru (antibiotice naturale), ceapă, ardei iute (dacă stomacul tolerează). Folosiţi din plin fructele de cătină şi măceşele care sunt două “bombe” de vitamine. Specialista recomandă curele cu ouă de prepeliţă, propolis, cură de orez verde sau de decoct de salcie, o aspirină naturală. “Ceaiul de cuişoare şi scor – ţişoară este şi el foarte bun sau puteţi folosi doar pulberea, după care se bea multă apă”, explică specialista în produse naturiste. Medicamentaţia neconvenţională este la mare căutare. Tonic respirator, capsulele de Vasaka Herba Ayurvedica ajută în afecţiunele aparatului respirator, în timp ce siropul Cough K Kalp – Indian Herbal este combinaţia de plante ce combate tusea, răcelile, problemele din sfera ORL, durerile în gât, inflamaţiile.
Veniţi de hac gripei cu infuzie de ceapă
Remediile homeopate sunt o alternativă eficientă contra gripei. Cele mai utile sunt Aconitum, Arsenicum, Amonium car bonicum, Allium cepa, Belladonna, Bryonia, Gel semium, Oscilo coc – cinum şi Pulsatilla. “Faceţi infuzii cu ceapă: se ia o ceapă şi se taie mărunt, se pune în apă fier binte, se acoperă şi se lasă 5 – 10 minute, ca esenţa să difuzeze în apă”, explică Lawrence Chuk – wudi Nwabudike, medic dermatolog, acupunctor şi homeopat. Deşi aveţi frisoane, sunteţi sfătuiţi să nu vă înfofoliţi, iar dacă trebuie să ieşiţi din casă, feriţivă de curenţii de aer, pu -nându-vă îmbrăcăminte groasă, căciulă şi fular. Dieta trebuie să vă ofere tot ce aveţi nevoie pen -tru însănătoşire. “Trebuie să consumaţi mai multe legume, ceapă şi usturoi care întăresc sistemul imunitar, hrean ce deblochează căile respiratorii, mere şi portocale, bogate în vitamina C”, sunt sugestiile alimentare ale specialistului homeopat. “Evitaţi băuturile cu cafeină şi alcool care accentuează deshidra tarea şi beţi ceai de muşeţel, bun antiseptic, util în stările de greaţă asociate cu gripa”, adaugă Chu kwudi Nwabudike.