Deși denumirea de nușcoară ne poate duce cu gândul la o nucă, acest condiment este, de fapt, sâmburele unui fruct și are numeroase beneficii pentru sănătate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre arborele de nucșoară
Foarte cunoscut și apreciat mai ales în țările tropicale precum Brazilia, Indonezia şi Indiile de Vest, arborele de nucşoară poate atinge 20 m înălţime. Este un arbore frunze lucioase, mereu verzi.
Arborele de nucșoară începe să producă mănunchiurile de flori delicate, galbene, din care apare fructul, abia după cel puțin 3-4 ani de vegetație.
Fructele cărnoase ale arborelui, de culoare galben-pal, conţin câte o sămânţă – nuca – închisă la început într-un înveliş lemnos dur, apoi într-o membrană portocalie, cunoscută sub numele de nucşoară.
Florile de nucșoara se dezvoltă în păstăi, care se recoltează înainte de coacerea completă. Maturizarea completă a păstăilor produce ruperea acestora și împrăștierea semințelor.
Păstăile recoltate se depozitează în spații închise, ventilate natural și semințele sunt măcinate doar în momentul în care sunt pregătite pentru procesare.
Nucșoara – beneficii și proprietăți
Deși este mai frecvent utilizată pentru aroma sa decât beneficiile sale pentru sănătate, nucșoara conține o gamă impresionantă de compuși puternici care pot ajuta la prevenirea anumitor afecțiuni și la menținerea sănătății organismului.
Puternic antioxidant
Deși de dimensiuni reduse, semințele din care este derivată nucșoara sunt bogate în compuși vegetali care acționează ca antioxidanți.
Studiile arată că nucșoara conține o mulțime de antioxidanți, inclusiv pigmenți vegetali precum cianidinele, uleiurile esențiale, cum ar fi fenilpropanoidele și terpenele, și compușii fenolici, inclusiv acizii protocatechuici, ferulici și cafeic.
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulară și menținând sub control nivelul radicalilor liberi.
Puternic efect antiinflamator
Potrivit studiilor, nucșoara este bogată în compuși antiinflamatori numiți monoterpene, inclusiv sabinen, terpineol și pinen. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației din organism și aduc beneficii celor cu afecțiuni inflamatorii.
Mai mult, gama largă de antioxidanți găsiți în acest condiment, cum ar fi cianidinele și compușii fenolici, au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii puternice.
Nucșoara are efect afrodisiac
Unele studii pe animale arată că nucșoara poate spori dorința și performanța sexuală.
Într-un studiu realizat pe șoareci, s-a dovedit că animalelor cărora li s-au administrat doze mari de extract de nucșoară au cunoscut creșteri semnificative ale activității sexuale și ale timpului de performanță sexuală comparativ cu un grup de control.
Efect antibacterian
Anumite studii au constatat că extractul de nucșoară a demonstrat efecte antibacteriene puternice împotriva unor bacterii precum Streptococcus mutans, Aggregatibacter actinomycetemcomitans și Porphyromonas gingivalis. Se știe că aceste bacterii provoacă inflamații ale cavităților și ale gingiilor.
Nucșoara are proprietăți antidepresive
Studiile pe rozătoare au descoperit că extractul de nucșoară a indus efecte antidepresive semnificative atât la șoareci, cât și la șobolani. Nu există însă studii pentru a determina dacă extractul de nucșoară are același efect la om.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Nucșoara poate, de asemenea, să fie efiecientă în reglarea nivelului de zahăr în sânge. Un studiu efectuat la șobolani a arătat că tratamentul cu doze mari de extract de nucșoară a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge și a îmbunătățit funcția pancreatică.
Ulei de nucșoară
Uleiul esenţial de nucşoară, care are gust pregnant şi miros piperat, este folosit în uz extern, având rol afrodiziac, tonic și antiinflamator. Uleiul de nucșoară este folosit în tratamentul durerilor articulare, al leziunilor musculare, reumatismului și tendinitei.
Totuși, uleiul esenţial trebuie folosit cu prudență, pentru perioade scurte, deoarece poate irita pielea.
Nucșoară – contraindicații
Dacă este consumată în doze mari, nucșoara poate provoca reacții adverse. Acest condiment conține miristicina și safrol. Ingerați în cantități mari, acești compuși pot provoca simptome cum ar fi halucinații și pierderea coordonării musculare. Miristicina, componentă principală a uleiului esențial găsit în nucșoară care are proprietăți psihoactive puternice, este responsabilă pentru aceste efecte toxice.
La ce se folosește nucșoara
Nucșoara este înrudită cu scorțișoara și că sunt foloste adesea împreună, în mâncăruri și deserturi. Este de preferat ca nucșoara să fie măcinată imediat înainte de a fi folosită, pentru a-și păstra din plin aroma.
Nucșoara este cea mai bună alegere pentru preparatele dulci cu brânză moale. Este potrivită pentru a condimenta și aroma băuturi, vinul fiert și alcoolul rafinat și chiar unele sortimente de whiskey.
Printre legumele care se potrivesc cel mai bine cu acest condiment se numără broccoli și conopida gătita la aburi, cartofii copți. De asemenea, nucșoara da rafinament ouălelor și înnobilează pastele. Italienii folosesc nucșoara și pentru a condimenta carnea de pui și peștele.