De cele mai multe ori ne dorim ca rezultatele să fie rapide şi fără efort şi de aceea apelăm la tot felul de regimuri alimentare drastice. Dietele disociate sunt încă în topul preferinţelor multor persoane care vor să slăbească
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a acordat un interviu revistei Ce se întâmplă, doctore? în care a vorbit despre avantajele vs. dezavantajele alimentaţiei disociate.
„Disocierea nu are cum să fie sănătoasă pentru că organismul nostru chiar are nevoie de toate principiile alimentare. Nu neapărat la fiecare masă, dar în momentul în care mâncăm doar un anumit produs, doar carne sau doar brânză, este clar că nici satisfacţia şi nici plăcerea pentru acea masă nu vor fi la cote optime, iar dacă plăcerea nu este satisfăcută, la un moment dat va apărea frustrarea şi vom renunţa la acest obicei. Deci disocierea este până la urmă un mic truc, un mic compromis. În loc să restrângem caloriile şi cantităţile, mai degrabăm restrângem diversitatea. Şi cred că până la urmă, pe termen lung avem de pierdut pentru că diversitatea creează echilibru, de acolo vine sănătatea.
Dietele disociate se bazează pe faptul că lipsa diversităţii, automat va reduce apetitul. Însă apetitul reapare, aş spune că înfloreşte extraordinar atunci când asociem şi punem din nou alimentele împreună şi obţinem gustul bun şi plăcerea de a mânca. Deci dispare plăcerea de a mânca tocmai pentru că vorbim despre o dietă monotonă care nu te mai atrage. Însă plăcerea dispare temporar şi va apărea imediat ce ne întoarcem la o alimentaţie obişnuită. Şi aici ne întoacem la ideea centrală: nu putem mânca disociat o viaţă întreagă pentru că e trist, e lipsit de satisfacţie pentru organism şi este nefiresc. Deci este un chin la care nu supunem neapărat organismul, ci plăcerea şi simţurile noastre sunt supuse unui chin. Iar în momentul în care ceva este făcut pe energie negativă şi nu ne place, nu ne putem aştepta la rezultate pozitive şi bucurie. Este dramatic pentru sănătate.”