Cauzele
Stresul, nervozitatea, depresia, dieta cu multe calorii sau grăsimi, lactate, cafea, ceai sau citrice, mâncatul în grabă, medicamentele antiinflamatoare.
Tratamente naturiste
• Fitoterapie: 1. infuzie din amestec de plante – roiniță, nalbă, măceș, armurariu (semințe); o lingură din amestec se pune în 250 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat 10 minute; se beau două căni/zi, dimineața și seara, o săptămână da, una nu, timp de 6 luni. 2. ghimbir, gențiană, urzică, dud (frunze) – o linguriță din amestecu de plante se infuzează 10 minute în 250 ml de apă clocotită; se beau două căni pe zi, dimineața și seara, o săptămână da, una nu, timp de șase luni. 3. Trfifala (Terminalia chebula, Terminalia beleria, Emblica oficinali) – se iau două tablete pe zi, dimineața și la prânz, timp de 3-6 luni.
• Homeopatie: Magnesia phoshorica, Phosphoricum acidum, Nux vomica.
• Alte remedeii: reflexoterapie, masaj terapeutic, acupunctură, electroacupunctură, auriculoacupunctură, aplicații de lumină polarizată.
Dieta
• Se recomandă suplimente nutritive cu probiotice, mese dese (5-6 mese pe zi), bogate în fibre (fructe și zarzavaturi, cereale integrale și legume, mai puțin masăre, fasole, varză).