Ce este „doburoku”

Doburoku este una dintre cele mai vechi băuturi din Japonia, cu o poveste fascinantă și o aromă unică, apreciată atât de localnici, cât și de turiștii din întreaga lume.

Considerat a fi strămoșul sake-ului modern, doburoku este un tip de alcool japonez tulbure, cunoscut și ca „lichior înnorat”, datorită aspectului său alb și dens. Spre deosebire de sake-ul limpede (seishu), doburoku este mai puțin filtrat și oferă o experiență autentică și rustică a băuturilor japoneze.

Băutura a fost populară în Japonia din cele mai vechi timpuri, fiind preparată atât de fermieri, cât și de preoții shinto (religia tradițională a Japoniei) pentru ritualuri religioase.

Cu toate acestea, metodele tradiționale de preparare au fost întrerupte în perioada Meiji, când guvernul japonez a interzis producerea băuturilor alcoolice acasă, transformând doburoku într-o băutură controversată.

O băutură tradițională japoneză, cândva considerată ilegală, revine în preferințele localnicilor și turiștilor 
Foto: Japonezi care iau pahare de sake de la altarul Shinto Koami în timpul festivalului doburoku din Tokyo.
Sursa: Profimedia
Cum poți să reduci cu 70% factura la gaze. Modul corect de utilizare a centralei termice
Recomandări
Cum poți să reduci cu 70% factura la gaze. Modul corect de utilizare a centralei termice

Cum se produce doburoku

Doburoku se diferențiază de sake prin metoda sa de producție. În timp ce sake-ul trece printr-un proces de fermentare elaborat, doburoku este obținut prin combinarea simultană a ingredientelor principale – orez, apă, kouji (ciuperca de fermentare specifică) și un starter de drojdie, fără etapele intermediare ale sake-ului.

Astfel, amestecul devine mai bogat în zaharuri naturale, ceea ce conferă băuturii o aromă dulce și o concentrație mai scăzută de alcool.

De asemenea, fermentația în cazul doburoku este mai scurtă, lăsând o băutură intensă, tulbure și cu un gust asemănător brânzei cheddar sau fructului noni, ceea ce îi poate surprinde pe cei care o degustă pentru prima dată.

O băutură tradițională japoneză, cândva considerată ilegală, revine în preferințele localnicilor și turiștilor 
Foto: Un bărbat trage o frânghie în timpul festivalului „doburoku” de la altarul Shinto Koami din Tokyo. În fiecare an, pe 28 noiembrie, sanctuarele Shinto organizează festivalul pentru a oferi sake gratuit.
Sursa: Profimedia

De la băutură populară la „lichid interzis”

Doburoku are o istorie îndelungată în Japonia, fiind băutura tradițională a fermierilor și preoților șintoiști.

În perioada Edo (1603-1868), această băutură era prezentă în multe gospodării, în special în vechiul Tokyo, unde existau sute de producători de doburoku.

Un român stabilit în Austria de 17 ani s-a întors acasă, ca să repare cișmelele din orașul natal: „Când le vezi în starea actuală, cazi în depresie”
Recomandări
Un român stabilit în Austria de 17 ani s-a întors acasă, ca să repare cișmelele din orașul natal: „Când le vezi în starea actuală, cazi în depresie”

Potrivit lui Utsunomiya Hitoshi, director al Asociației Producătorilor de Sake și Shochu din Japonia (JSS), în 1855 existau 459 de producători de doburoku numai în Edo (Tokyo de astăzi).

Însă, după restaurarea Meiji, guvernul japonez a început să încurajeze producția și vânzarea de alcool în fabrici licențiate, pentru a colecta impozite importante pentru noul stat centralizat.

Astfel, a apărut o lege strictă împotriva producției de alcool acasă, care a transformat doburoku într-o băutură ilegală, denumită în mod colocvial „mitsuzoushu” (alcool produs în secret).

Totuși, altarele Shinto au putut să folosească în continuare băutura pentru ritualuri religioase.

O băutură tradițională japoneză, cândva considerată ilegală, revine în preferințele localnicilor și turiștilor 
Foto: Japonezi care iau pahare de sake de la altarul Shinto Koami în timpul festivalului doburoku din Tokyo.
Sursa: Profimedia

Doburoku în Japonia de azi: renașterea unei băuturi istorice

Deși fabricarea alcoolului acasă rămâne ilegală, începând cu anul 2003, guvernul japonez a relaxat reglementările privind doburoku.

Autoritățile nipone au permis hanurilor și restaurantelor din zonele speciale să vândă această băutură tradițională, în special în zonele economice unde creșterea economică a stagnat.

Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui politician, închis cu un certificat de deces din Republica Guyana
Recomandări
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui politician, închis cu un certificat de deces din Republica Guyana

Astăzi, doburoku poate fi degustat în diverse locații din Japonia, fiind promovat ca o atracție turistică pentru cei dornici de o experiență autentică.

Deschis în 2015, Sake Hotaru din Tokyo a fost primul loc legal care a oferit doburoku în capitala Japoniei. Dar proprietarii de baruri au început să-l vândă publicului abia la sfârșitul anului 2016. Din 2021, există 193 de unități în întreaga țară autorizate să vândă doburoku.

În Tokyo, fabrica de bere Heiwa Doburoku Kabutocho din cartierul Nihombashi este un exemplu important al revenirii acestei băuturi. Inaugurată în 2022, această fabrică oferă turiștilor și localnicilor șansa de a savura un pahar de doburoku, împreună cu alte tipuri de sake și bere.

Această locație primește numeroși turiști străini, dornici să descopere diferențele dintre sake și doburoku și curioși să înțeleagă procesul simplu, dar special, prin care se produce băutura.

„Adesea primim întrebări despre diferența dintre sake și doburoku, câte zile durează să-l preparăm și cum este produs”, spune Norimasa Yamamoto, președintele Heiwa Shuzo.

Deși este mai puțin cunoscută în afara Japoniei, doburoku a început să fie apreciată și în alte țări. La Kato Sake Works din Brooklyn, Statele Unite, doburoku este oferit publicului american.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Știrileprotv.ro
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani
Viva.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani
Fetele Danei Budeanu au împlinit 20 de ani. Gemenele Maria și Dana sunt leite mama lor. Emoționant ce a povestit Dana Budeanu despre ele
Libertateapentrufemei.ro
Fetele Danei Budeanu au împlinit 20 de ani. Gemenele Maria și Dana sunt leite mama lor. Emoționant ce a povestit Dana Budeanu despre ele
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
FANATIK.RO
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Totul despre testosteron: rol, mituri și cum putem să îl menținem într-un nivel optim și sănătos: „Tot mai mulți bărbați vin și îmi cer cure pentru creșterea testosteronului”
GSP.RO
Totul despre testosteron: rol, mituri și cum putem să îl menținem într-un nivel optim și sănătos: „Tot mai mulți bărbați vin și îmi cer cure pentru creșterea testosteronului”
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Elle.ro
Regulile de la care Raluca Bădulescu nu se abate niciodată. De ce nu își serbează ziua de naștere, nu poartă ceas și nu are vreodată portofel la ea
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Cum va arăta Moș Crăciun în 2050? Inteligența Artificială prezice cum ar putea arăta Moș Crăciun în 2050
Financiarul.ro
Cum va arăta Moș Crăciun în 2050? Inteligența Artificială prezice cum ar putea arăta Moș Crăciun în 2050
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Observatornews.ro
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Horoscop 24 noiembrie 2024. Săgetătorilor li se acordă o atenție specială, poate chiar fără să fie conștienți de asta, din partea unui întreg grup
HOROSCOP
Horoscop 24 noiembrie 2024. Săgetătorilor li se acordă o atenție specială, poate chiar fără să fie conștienți de asta, din partea unui întreg grup

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI