Ce este „doburoku”

Doburoku este una dintre cele mai vechi băuturi din Japonia, cu o poveste fascinantă și o aromă unică, apreciată atât de localnici, cât și de turiștii din întreaga lume.

Considerat a fi strămoșul sake-ului modern, doburoku este un tip de alcool japonez tulbure, cunoscut și ca „lichior înnorat”, datorită aspectului său alb și dens. Spre deosebire de sake-ul limpede (seishu), doburoku este mai puțin filtrat și oferă o experiență autentică și rustică a băuturilor japoneze.

Băutura a fost populară în Japonia din cele mai vechi timpuri, fiind preparată atât de fermieri, cât și de preoții shinto (religia tradițională a Japoniei) pentru ritualuri religioase.

Cu toate acestea, metodele tradiționale de preparare au fost întrerupte în perioada Meiji, când guvernul japonez a interzis producerea băuturilor alcoolice acasă, transformând doburoku într-o băutură controversată.

Foto: Japonezi care iau pahare de sake de la altarul Shinto Koami în timpul festivalului doburoku din Tokyo.
Sursa: Profimedia

Cum se produce doburoku

Doburoku se diferențiază de sake prin metoda sa de producție. În timp ce sake-ul trece printr-un proces de fermentare elaborat, doburoku este obținut prin combinarea simultană a ingredientelor principale – orez, apă, kouji (ciuperca de fermentare specifică) și un starter de drojdie, fără etapele intermediare ale sake-ului.

Astfel, amestecul devine mai bogat în zaharuri naturale, ceea ce conferă băuturii o aromă dulce și o concentrație mai scăzută de alcool.

De asemenea, fermentația în cazul doburoku este mai scurtă, lăsând o băutură intensă, tulbure și cu un gust asemănător brânzei cheddar sau fructului noni, ceea ce îi poate surprinde pe cei care o degustă pentru prima dată.

Foto: Un bărbat trage o frânghie în timpul festivalului „doburoku” de la altarul Shinto Koami din Tokyo. În fiecare an, pe 28 noiembrie, sanctuarele Shinto organizează festivalul pentru a oferi sake gratuit.
Sursa: Profimedia

De la băutură populară la „lichid interzis”

Doburoku are o istorie îndelungată în Japonia, fiind băutura tradițională a fermierilor și preoților șintoiști.

În perioada Edo (1603-1868), această băutură era prezentă în multe gospodării, în special în vechiul Tokyo, unde existau sute de producători de doburoku.

Potrivit lui Utsunomiya Hitoshi, director al Asociației Producătorilor de Sake și Shochu din Japonia (JSS), în 1855 existau 459 de producători de doburoku numai în Edo (Tokyo de astăzi).

Însă, după restaurarea Meiji, guvernul japonez a început să încurajeze producția și vânzarea de alcool în fabrici licențiate, pentru a colecta impozite importante pentru noul stat centralizat.

Astfel, a apărut o lege strictă împotriva producției de alcool acasă, care a transformat doburoku într-o băutură ilegală, denumită în mod colocvial „mitsuzoushu” (alcool produs în secret).

Totuși, altarele Shinto au putut să folosească în continuare băutura pentru ritualuri religioase.

Foto: Japonezi care iau pahare de sake de la altarul Shinto Koami în timpul festivalului doburoku din Tokyo.
Sursa: Profimedia

Doburoku în Japonia de azi: renașterea unei băuturi istorice

Deși fabricarea alcoolului acasă rămâne ilegală, începând cu anul 2003, guvernul japonez a relaxat reglementările privind doburoku.

Autoritățile nipone au permis hanurilor și restaurantelor din zonele speciale să vândă această băutură tradițională, în special în zonele economice unde creșterea economică a stagnat.

Astăzi, doburoku poate fi degustat în diverse locații din Japonia, fiind promovat ca o atracție turistică pentru cei dornici de o experiență autentică.

Deschis în 2015, Sake Hotaru din Tokyo a fost primul loc legal care a oferit doburoku în capitala Japoniei. Dar proprietarii de baruri au început să-l vândă publicului abia la sfârșitul anului 2016. Din 2021, există 193 de unități în întreaga țară autorizate să vândă doburoku.

În Tokyo, fabrica de bere Heiwa Doburoku Kabutocho din cartierul Nihombashi este un exemplu important al revenirii acestei băuturi. Inaugurată în 2022, această fabrică oferă turiștilor și localnicilor șansa de a savura un pahar de doburoku, împreună cu alte tipuri de sake și bere.

Această locație primește numeroși turiști străini, dornici să descopere diferențele dintre sake și doburoku și curioși să înțeleagă procesul simplu, dar special, prin care se produce băutura.

„Adesea primim întrebări despre diferența dintre sake și doburoku, câte zile durează să-l preparăm și cum este produs”, spune Norimasa Yamamoto, președintele Heiwa Shuzo.

Deși este mai puțin cunoscută în afara Japoniei, doburoku a început să fie apreciată și în alte țări. La Kato Sake Works din Brooklyn, Statele Unite, doburoku este oferit publicului american.

 
 

Urmărește-ne pe Google News