În doar câteva zile, echipa de specialiști din Israel a reușit să facă mai multe familii să zâmbească din nou. Cinci copii, toți cu vârsta sub un an, care sufereau de probleme cardiace au acum șansa de a duce o viață normală.
“Dacă acei copii nu ar fi fost operați, ar fi murit mai devreme sau mai târziu, în special un copil Johnattan care suferea de o anomalie care îi obstrucționa fluxul sanguin către plămâni. Avea o culoare albăstruie. La finalul operației, mama lui era atât de fericită să vadă că buzele lui sunt din nou roz și că va trăi o viață normală”, a declarat profesorul Lior Sasson, șeful echipei medicale din Israel, specialist în chirurgie cardiotoracică.
Sara este și ea una dintre copiii care au reușit să se vindece în urma misiunii internaționale. “Ne-am uitat la ecografie și am văzut că în inimă este o gaură. Această gaură trebuie închisă”, i-a spus doctorul Sasson mamei fetiței, înainte de operația care s-a încheiat cu succes.
“Dacă vizitați secția de Terapie Intensivă a Spitalului de copii Grigore Alexandrescu, veți vedea cinci mame cu un zâmbet larg pe fețe, alături de copiii lor”, a afirmat, la rândul său, reprezentantul organizației “Save a Childs Heart”, Simon Fisher.
La rândul ei, ambasadoarea Statului Israel în România, Tamar Samash, a spus că echipa de medici a salvat, în urma intervențiilor chirurgicale, copii cu probleme cardiace.
„Au venit la Spitalul Grigore Alexandrescu să opereze copii care au probleme. Cred că toți fac un lucru foarte bun și ar trebuie să continue așa”, a spus diplomatul.
Ambasadoarea a fost chiar prezentă în sala de operații pentru câteva minute, în timpul unei intervenții. “Să merg în sala de operații, îmbrăcată ca un chirurg, și să văd oamenii atingând o inimă… a fost incredibil, emoționant, chiar copleșitor”, a declarat diplomatul.
Aceasta nu a fost prima misiune a echipei de medici israelieni în România, ci a treia misiune internațională după redeschiderea aripii noi a spitalului, în octombrie 2016. “În total, sunt 24 de copii care, nu știu, poate că ar fi murit, poate că ar fi avut o evoluție gravă… I-am adus și i-am făcut destul de repede, în vreo câteva zile pleacă acasă”, a declarat directorul spitalului Grigoare Alexandrescu, profesorul Dan Enescu.
Mai precis, în cele trei misiuni în care specialiștii din Israel a venit în România pentru a împărtăși din experiența lor medicilor din țara noastră, 24 de copii au fost supuși unor intervenții chirurgicale salvatoare. În prima misiune, care a avut loc atunci când a fost redeschisă și aripa nouă a spitalului, opt copii au fost operați, iar în cea de-a doua misiune, din luna ianuarie, 11 copii au fost supuși unor intervenții salvatoare.
Cazurile sunt alese astfel încât, după plecarea medicilor israelieni, cei mici să poată fi îngrijiți de pe doctorii și asistenele români. Cei care nu pot fi operați în țară sunt transportați în Israel. În cadrul misiunii care s-a încheiat săptămâna trecută, un copil va fi dus acolo pentru a fi operat.
Situația ar putea să se schimbe, însă, în mai puțin de un an de zile. Directorul Spitalului “Grigore Alexandrescu” speră ca într-un an medicii români ai Centrului de chirurgie cardiacă să poată efectua singuri operații cardiace la copii.
“După cea de-a treia misiune, încă trei misiuni de acum încolo, să fim și noi pe picioarele noastre, să încercăm cu cazuri ușoare”, a declarat acesta.