Preparare: se toacă mărunt ceapa şi se căleşte în puţin ulei. Orezul, după ce se spală bine în 2-3 ape, se pune la fiert, după care se scurge şi se amestecă cu carnea şi ceapa. Se pune sare şi piper, după gust. Din varză se aleg frunzele. Resturile de varză se taie mărunt. Se înfăşoară carnea în frunzele alese. Pe fundul cratiţei se aşază un rând de varză tocată mărunt peste care se pun sarmalele. Printre rândurile de sarmale se pun pasta de tomate şi foile de dafin. La final, ultimul rând trebuie să fie un strat de varză tocată. Se adaugă apa şi se pune cratiţa la foc mic, pe aragaz, până dă în clocot. După aceea se introduce la cuptor pentru două ore şi jumătate. Pentru mămăligă: se fac două, una mai mică şi una mai mare. Se pune apa la fiert, la foc mic. Se presară un praf de sare şi puţin mălai. Când apa fierbe, se adaugă mălaiul puţin câte puţin, amestecându-se încontinuu. Când este gata, se răstoarnă pe o farfurie şi se aranjează sub forma unui şemineu, ornându-se cu ardei şi câteva măsline.
Concursul din această săptămână a fost câştigat de Adina Mariana Stoica
SUPEROFERTĂ! Intră acum pe shop.libertatea.ro şi cumpără, la un preţ excepţional, DVD-ul «Găteşte cu Horia Vîrlan»!
Concurs
Prietenii îţi laudă ciorbele şi mâncărurile pe care le faci? ţi se spune că nimeni nu te întrece când e vorba de prăjituri? Dacă răspunsul la aceste întrebări este “Da”, atunci e clar că eşti un expert sau o expertă în tainele bucătăriei. Fă-ţi o fotografie cu mâncarea care îţi iese cel mai bine şi trimite- o, împreună cu reţeta şi cu datele tale personale, pe e-mail la retete@libertatea. ro sau pe adresa Ziarul Libertatea, Reţete, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucureşti şi poţi câştiga un premiu oferit de Libertatea şi de Carrefour.