Ingrediente: blat – şapte ouă, şapte linguri zahăr, şase linguri făină, două linguri cacao, un pachet praf de copt stins cu zeamă de lămâie;
cremă – 6 gălbenuşuri frecate cu 6 linguri de zahăr, 250 ml lapte, 4-5 linguri de făină, 2 fiole esenţă de vanilie şi un pachet de unt sau de margarină, care se adaugă la sfârşit;
sirop – trei linguri de zahăr, o cană de apă; pentru umplutură – 1 borcan de dulceaţă de vişine de 400 g cu vişine întregi , 0,5 kg de frişcă naturală sau vegetală; ciocolată rasă, pentru decor.
Preparare: se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul şi se amestecă până se topeşte.
Se adaugă gălbenuşurile, făina, praful de copt şi cacaua, amestecând de jos în sus cu o lingură de lemn.
Se pune într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se coace la foc mediu. Pentru cremă, se amestecă toate ingredientele într-o crăticioară, apoi se pun pe foc şi se fierb până capătă consistenţa unei smântâni groase.
După ce se răceşte, se încorporează în cremă un pachet de margarină sau de unt. Separat, se prepară un sirop din trei linguri de zahăr ars, stins cu o cană de apă.
Blatul se aşază pe o tavă şi se însiropează, se acoperă uniform cu un strat de dulceaţă şi apoi cu crema de vanilie. Peste cremă se pune frişca. Prăjitura se ornează cu ciocolată rasă.

Ileana Cazangiu, din Mioveni, judeţul Argeş, a câştigat premiul săptămânii

Prietenii îţi laudă ciorbele şi mâncărurile pe care le faci? Ți se spune că nimeni nu te întrece, când e vorba de prăjituri? Dacă răspunsul la aceste întrebări este “da”, atunci e clar că eşti un expert sau o expertă în tainele bucătăriei. Fă-ţi o fotografie cu mâncarea care îţi iese cel mai bine şi trimite-o împreună cu reţeta şi cu datele tale personale, pe e-mail la retete@libertatea. ro sau pe adresa Ziarul Libertatea, supliment Reţete, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucureşti şi poţi câştiga un premiu oferit de Libertatea şi de Carrefour.

 
 

Urmărește-ne pe Google News