Pentru crema albă:
– două ouă,
– patru linguri zahăr,
– două linguri amidon,
– 360 ml lapte,
– 100 g ciocolată albă,
– 15 g gelatină,
– 60 ml apă rece,
– 240 ml smântână pentru frişcă.
Pentru crema maro:
– aceleaşi ingrediente, numai că, în loc de ciocolata albă, se topesc 100 g de ciocolată cu cacao.
– Pentru glazură: 160 ml smântână pentru frişcă,
– 100 g zahăr,
– 100 g cacao,
– 160 ml apă,
– 10 g gelatină.
Preparare blat: se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi se adaugă, din 4 în 4 minute, câte o lingură de apă amestecând continuu. Separat, se amestecă făina, nuca măcinată, cacaua, praful de copt şi se pun în amestecul de gălbenuşuri, împreună cu albuşurile bătute spumă fără zahăr. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă şi se coace în cuptorul preîncălzit 25 de minute sau până nu se mai lipeşte coca de scobitoare.
Preparare creme: se amestecă amidonul cu zahărul într-o crăticioară, apoi se adaugă ouăle bătute bine şi se omogenizează. Se adaugă laptele, apoi se pune la bain-marie şi se lasă până se îngroaşă, amestecând continuu. După ce s-a îngroşat se dă deoparte. Gelatina se pune în 60 ml apă rece. Ciocolata se topeşte. Peste cremă se adaugă gelatina şi ciocolata şi se omogenizează. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă frişca bătută. Se însiropează blatul şi se toarnă primul strat de cremă. Se dă la rece şi se prepară a doua cremă, în acelaşi fel. Se toarnă peste prima cremă şi se pune la rece câteva ore.
Preparare glazură: se amestecă smântâna cu zahărul şi apa şi se pune la fiert. Se lasă să clocotească puţin, apoi se adaugă gelatina dizolvată în puţină apă rece. Când începe să se răcească, se strecoară şi se pune pe tort.
Cu această reţetă, Alina Ionescu din Bucureşti a câştigat concursul săptămânii