Printre substanțele bănuite s-au regăsit sulfiții, în special după ce etichetarea lor a devenit obligatorie în anii 90, în SUA.

Totuși, cercetările arată că sulfiții nu au o legătură clară cu durerile de cap. În plus, vinul alb conține cantități similare de sulfiți precum cel roșu, iar acesta nu dă dureri de cap.

Și aminele biogene au fost analizate și s-a stabilit că, deși pot provoca dureri de cap, concentrațiile lor din vin sunt mult prea mici pentru a fi problematice.

Taninurile au fost luate și ele în considerare, iar rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor. Acestea sunt compuși fenolici prezenți în cantități mari în vinul roșu, dar se regăsesc și în alimente precum ceaiul sau ciocolata, care, de regulă, nu provoacă dureri de cap.

Quercetina poate inhiba o enzimă esențială

Cercetătorii au observat că un compus numit quercetină poate inhiba o enzimă esențială pentru metabolizarea alcoolului. Este vorba despre ALDH (aldehid-dehidrogenază).

Procesul normal presupune două etape. În primul rând, etanolul este transformat în acetaldehidă. Ulterior, acetaldehida este descompusă în acetat de către ALDH.

Pentru persoanele cu o enzimă ALDH ineficientă, acetaldehida se acumulează în organism, cauzând inflamație, înroșirea pielii și dureri de cap.

Quercetina, prezentă în concentrații mai mari în vinul roșu decât în cel alb, încetinește acest proces, accentuând acumularea de acetaldehidă.

Testare pe subiecți umani

Cercetătorii au testat activitatea enzimei ALDH în prezența quercetinei și au confirmat că aceasta încetinește semnificativ descompunerea acetaldehidei.

O formă modificată a quercetinei, quercetin-glucuronid, este și mai eficientă în blocarea acestei enzime.

Deși informațiile despre nivelurile de quercetină din vinurile specifice sunt limitate, există câteva indicii. Strugurii expuși la soare produc mai multă quercetină.

„Totodată, vinurile roșii mai ieftine și mai ușoare sunt adesea produse din struguri care primesc mai puțină lumină solară, ceea ce ar putea însemna un conținut mai scăzut de quercetină, deci mai puține dureri de cap”, arată cercetători.

Specialiștii sugerează ca următorul pas să fie testarea pe subiecți umani a vinurilor cu concentrații scăzute și ridicate de quercetină pentru a observa efectul asupra durerilor de cap.

 
 

Urmărește-ne pe Google News