Cei mai afectaţi de aceste siteuri sunt tinerii, care petrec şi ore întregi în faţa computerelor şi, odată cu apariţia numeroaselor smartphones, petrec mult timp pe site-urile de socializare şi fără să stea la calculator. Potrivit unui profesor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, pierderea timpului pe siteurile de tipul Facebook, Twitter, Hi5 etc. duce la scăderea timpului de concentrare, la o nevoie imediată de satisfacere a nevoilor şi poate afecta aptitudinile non-verbale în timpul discuţiilor faţă în faţă.
Mai mult, specialiştii au observat că cei care folosesc mult timp astfel de site-uri de socializare se comportă adesea foarte imatur, ca un copil care are nevoia permanentă de a fi aprobat de părinţii săi.
„Este aproape ca şi cum oamenii ar trăi într-o lume ireală, în care ceea ce contează este ce cred ceilalţi. Gândiţi-vă ce implicaţii sunt pentru societate dacă oamenii îşi fac mai multe griji despre părerea celorlalţi decât despre propriile păreri legate de sine”, a explicat omul de ştiinţă.