Cuprins:
România este țara care îți pune la dispoziție o mulțime de atracții turistice. Destinații în care vei vedea cascade spectaculoase, palate de poveste, saline impresionante și peisaje ce te vor lăsa fără suflare. Pentru că avem o țară frumoasă și cu extrem de multe destinații turistice, mai jos ți-am făcut un top cu 50 cele mai frumoase obiective turistice din România.
Află mai multe despre cele mai frumoase locuri din România și cele mai populare zone turistice, pentru a-ți planifica o vacanță de neuitat.
1. Transalpina – punct de atracție turistică numărul 1 din Gorj
Este unul dintre cele mai frumoase locuri din România deoarece Transalpina reprezintă cel mai înalt drum rutier din România, dar și din întregul lanț al Munților Carpați.
2. Transfăgărășan – obiectiv turistic pitoresc
Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice, deoarece traseul Transfăgărășan îți pune la dispoziție pentru vizitat și lacul glaciar Bâlea, cascada Bâlea, lacul Vidraru și barajul Vidraru, dar și multe alte puncte turistice.
Vezi și: Ce să faci vara în București – activități și locuri de vizitat
3. Cascada Bigăr – cea mai frumoasă cascadă unică din lume
Cascada Bigăr este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din județul Caraș-Severin, din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. În urma unui clasament făcut în 2013 de The World Geography, cascada Bigăr a obținut primul loc pentru cea mai frumoasă cascadă unică din lume.
La începutul lunii iunie 2021, o parte din stânca acoperită de mușchi pe care se revărsa Cascada Bigăr s-a prăbușit. Au existat, la momentul respectiv, mai multe ipoteze privind prăbușirea, însă reprezentanții Romsilva au precizat că prăbușirea a fost din cauze naturale. Potrivit instituției, cascada s-a prăbușit din cauza propriei greutăți.
4. Cetatea Alba Iulia – cea mai mare cetate din România
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, acolo unde, înainte de a o vizita în totalitate, turiștii pot face un tur virtual la pas pe străzile Cetății Alba Iulia.
5. Delta Dunării – parte a Patrimoniului Mondial UNESCO
Rezervație a biosferei, Delta Dunării este în fiecare an una dintre cele mai vizitate destinații turistice din România. Aici vei găsi cea mai mare biodiversitate de pe planetă, dar și cea mai mare suprafață compactă din stuf.
6. Cimitirul Vesel – cimitirul cu cele mai amuzante mesaje
Unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din România, deoarece o simplă vizită se poate transforma într-o adevărată experiență de viață. Cimitirul Vesel din Săpânța, un loc unic de vizitat în România, a fost inclus și într-un material amplu făcut de cei de la New York Daily News.
7. Salina Turda – un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare
Salina Turda se află în topul obiectivelor turistice subterane spectaculoase deoarece a fost concepută ca un muzeu neobișnuit într-o mină de sare aflată în zona Durgău – Valea Sărată din Turda.
- Citește și Saline din România – 10 călătorii de neuitat în adâncul pământului
8. Valea Vaserului – Mocănița de pe Valea Vaserului
Este una dintre zonele turistice de poveste din România deoarece plimbarea cu Mocănița pe Valea Vaserului transformă plimbarea într-o experiență de neuitat.
9. Viscri – unul dintre cele mai frumoase sate din România
Viscri se numără printre cele mai căutate locuri de văzut din România deoarece aici au ajuns turiști din toată lumea. A devenit faimos din momentul în care ce Regele Charles și-a cumpărat în sat o proprietate. Satul Viscri este și el listat în Patrimoniul Mondial UNESCO.
10. Mănăstirea Curtea de Argeș – minunea arhitecturală a României
Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitorită de Neagoe Basarab în secolul XVI, este un punct turistic datorită celebrei legende românești „Legenda Meșterului Manole”.
11. Grădina Botanică din Cluj-Napoca – colț de natură cu flori rare
Este considerată o destinație turistică importantă a României deoarece se întinde pe o suprafață de 14 ha și în interior sunt cultivate peste 10.000 de specii de plante, de pe toate continentele. Citește și ce alte grădini botanice mai poți vizita în România
12. Castelul Corvinilor din Hunedoara – legenda Transilvaniei
Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Transilvania datorită farmecului aparte și stilurilor de construcție diverse.
13. Vulcanii Noroioși din Buzău – minunea naturală a României
Atracția turistică din România pe care nu trebuie să o ratezi, deoarece sunt singurii de acest gen din Europa. Formațiunile sunt prezente în Buzău de mii de ani, însă din anul 1867 atenția a fost mai mult concentrată pe ei. Vezi când este cel mai bine să vizitezi Vulcanii Noroioși.
14. Castelul Bran – castelul lui Dracula
Situat la 30 km de Brașov, Castelul Bran este un obiectiv turistic des vizitat datorită legendei Contelui Dracula.
15. Castelul Peleș – fostă reședință regală
Castelul Peleş este un obiectiv turistic des vizitat deoarece oamenii își doresc să vadă obiectivul care a fost construit ca reședință de vară a regilor României. Aici se regăsește și Muzeul Național Peleș.
16. Lacul Roșu – lacul unde s-a scufundat o pădure
Legendele lacului sunt extrem de multe, motiv pentru care Lacul Roșu este acum unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Harghita, în Carpații Orientali, la 26 km de Gheorgheni.
17. Biserica Neagră din Brașov – cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Brașov datorită poveștii impresionante. Acum mai bine de 300 de ani, biserica a fost cuprinsă de un puternic incendiu și a ars parțial. Din secolul al XIX-lea lăcașul poartă denumirea de Biserica Neagră. Iată și alte locuri de vizitat in Brasov.
18. Cetatea Râșnov – cel mai bine conservată cetate din Transilvania
Situată la 30 km de Brașov, Cetatea Râșnov este o destinație turistică intens vizitată datorită stilului arhitectonic. Aici se regăsește și un muzeu de artă feudal unde se pot vedea de aproape arme, mobilier de epocă, dar și porturi specifice secolului.
19. Cheile Bicazului – una dintre cele mai frumoase zone din România
Cheile Bicazului sunt o atracție turistică spectaculoasă ce pune la dispoziție mai multe sectoare printre care: Poarta Iadului, Pridvorul Iadului și Gâtul Iadului.
20. Biertan – un sat de poveste din Transilvania
Satul Biertan este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, fiind inclus în Patrimoniul Național UNESCO. Încărcat de istorie și cu un farmec aparte, satul Biertan este vizitat anual de mii de de turiști.
21. Mănăstirea Corbii de Piatră – biserica săpată în stâncă
Este un loc unic de vizitat deoarece este cea mai veche mănăstire rupestră din țară, care a fost săpată într-un perete masiv de stâncă.
22. Sarmizegetusa Regia – capitala statului dac
În apropierea satului Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara, Sarmizegetusa, capitala vechii Dacii, este o atracție turistică deoarece este compusă din trei părți: așezare civilă, cartiere amplasate pe mai multe terase și zona sacră.
23. Lacul Sfânta Ana – singurul lac vulcanic din România
Turiștii l-au transformat într-un obiectiv de atracție deoarece au vrut să afle legendele misteriosului lac, singurul de origine vulcanică din România. Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 949-950 m şi este situat pe teritoriul Rezervaţiei Naturale Mohoş.
24. Mănăstirea Voroneț – Capela Sixtină a Estului
Complex monahal medieval din satul Voroneț care a devenit obiectiv turistic datorită culorilor deja celebre precum „Albastrul de Voroneț” și imaginilor pictate. Este un important centru de credință și cultură din Moldova.
25. Sibiu – oraș medieval plin de turiști
Unul dintre orașele turistice importante din România, cu o mulțime de atracții pentru toți vizitatorii. Orașul este plin de muzee, catedrale, biserici și stațiuni montane. Află ce locuri de vizitat sunt în Sibiu.
26. Cazanele Dunării – cea mai frumoasă zonă a Defileului Dunării
Cazanele Dunării sunt unul dintre cele mai frumoase locuri din România datorită chipului lui Decebal sculptat în stâncă. Aici poți face plimbări pe Dunăre sau drumeții în Parcul Național Porțile de Fier.
- Vezi si alte locuri de vizitat în Mehedinti – obiective turistice!
27. Podul lui Dumnezeu – Mehedinți – unul dintre cele trei poduri naturale din lume
În comuna Ponoarea, Podul lui Dumnezeu a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic. Aici vei vedea o arcadă uriașă din piatră peste care trece șoseaua Baia de Aramă.
28. Parcul Național Cheile Nerei – arie protejată de interes național
Un punct turistic din România ce a fost instituit ca arie protejată pentru a menține într-o stare de conservare favorabilă flora spontană și fauna sălbatică, dar și habitate naturale de interes. Cheile Nerei se întind de-a lungul râului Nera din Caraș-Severin, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou, pe aproximativ 22 de kilometri.
29. Cascada Beușnița – cascada spectaculoasă a României
Aproape de Parcul Național Cheile Nerei, se află Cascada Beușnița unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România – succesiunea de cascade reprezintă un fenomen unic, iar spectacolul naturii este de-a dreptul impresionant.
30. Sighișoara – oraș situat în inima Transilvaniei
Sighişoara este una dintre puținele cetăți încă locuite și este înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Un oraș turistic de pus pe lista celor mai frumoase locuri de vizitat din România.
31. Peștera Urșilor – prima peșteră din România amenajată modern
Peştera Urşilor este un obiectiv turistic amenajat deschis turiștilor și se regăsește la poalele Munților Bihorului, la limita Parcului Natural Apuseni.
32. Muzeul satului din București – cel mai mare și mai vechi muzeu din Europa
Este considerat un obiectiv turistic important al Bucureștiului deoarece în interior se pot vedea monumente originale, dar și biserici, mori de vânt și apă, dar și case și exponate din interiorul acestora.
- Vezi și cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucuresti
33. Biserica Fortificată din Prejmer – cea mai puternică fortificație țărănească din Transilvania
Cetatea este un important punct de atracție turistică deoarece a fost construită în jurul bisericii și este considerată cea mai puternică fortificație țărănească. În interiorul bisericii se regăsește un altar poliptic care datează de la mijlocul secolului al XV-lea.
34. Ghețarul de la Scărișoara – cel mai mare ghețar subteran din România
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice deoarece este cea mai importantă peșteră din România. Aici gheața se păstrează de-a lungul verilor datorită altitudinii ridicate. Peștera Scărișoara este primul obiectiv speologic din România – monument al naturii.
35. Biserica de sub lac – una dintre cele mai vechi biserici din piatră
La Beliș, județul Cluj, Biserica de sub lac este un loc unic de vizitat din România pe care nu trebuie să îl ratezi. Datează din secolul al paisprezecelea și încă se pot observa picturile de pe pereții bisericii.
36. Cascada Cailor din județul Maramureș
Situată în apropierea stațiunii turstice Borșa, Cascada Cailor este unul din cele mai populare obiective turistice din Maramureș. Este una din cele mai spectaculoase cascade din România, deoarece apele care se adună pe Muntele Cailor se strâng într-un cerc glaciar și alunecă pe versantul abrupt al Muntelui Piatra Rea și se revarsă peste Podul Cailor.
37. Parcul Aventura, Brașov
Un loc ideal pentru pasionații de aventură și adrenalină, Parcul Aventura din Brașov este cel mai mare parc de acest fel din Europa de Est. Are 15 trasee, cu dificultate progresivă, de la începători, până la avansați. Una din cele mai populare activități este „Marea Tirolioană peste Lac”.
38. Sanctuarul urșilor de la Zărnești
Cea mai mare rezervație de urși bruni din lume se află la Zărnești. Aici, animalele pot fi vizitate într-un mediu sălbatic. Programul de vizitare funcționează diferit, în funcție de perioada anului aleasă.
39. Comuna Saschiz, județul Mureș
Comuna Saschiz este localizată la doar 20 km de Sighișoara, fiind, pe vremuri, una din cele mai bogate localități săsești. Aici poți vizita Cetatea medievală Saschiz și Biserica Fortificată Saschiz, aflată în Patrimoniul UNESCO.
40. Comuna Soveja, Vrancea
Aflată la poalele Munților Vrancei, comuna Soveja este cunoscută drept cea mai ozonată staţiune din Europa. În prezent, stațiunea a rămas în paragină, dar este încojurată de peisaje de basm, care îi pot da o șansă să renască și să redevină una din cele mai populare zone turistice din România.
41. Pădurea Hoia Baciu, județul Cluj
În inima Ardealului se găsește una din cele mai misterioase atracții turistice din România: Pădurea Hoia Baciu. Legendele vorbesc despre fenomene paranormale care se petrec în această pădure, atrăgând și atenția străinilor. Presa din SUA și Marea Britanie au numit-o una din cele mai înfricoșătoare păduri din lume.
42. Satul scufundat de la Geamăna
În urmă cu câteva decenii, Geamăna era un sat situat în Munții Apuseni. În perioada comunistă, când s-a început exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, satul a început să fie îngropat de deșeuri. Astăzi, satul a rămas un punct de atracție al comunei Lupșa, județul Alba. Iazul de steril a acoperit aproape în întregime satul, singurul lucru vizibil rămânând turla bisericii.
43. Lacul Colibița din Bistrița-Năsăud
Satul Colibița este situat pe Valea Bistriței între Munții Bărgău și Călimani. Locul este reunumit datorită aerului curat, iar una din cele mai populare atracții este lacul de acumulare Colibița, care oferă un peisaj unic, mulți turiști comparând lacul cu o mare aflată între munți.
44. Insula Mică a Brăilei
Insula Mică a Brăilei este un paradis pentru pescarii amatori. Pentru a se bucura de peisajul pe care îl oferă locul, turiștii pot închiria bărci cu vâsle. O experiență de neuitat este dacă vizitați locul în perioada de migrație a păsărilor.
45. Poiana Regală și Stâncile Franz Joseph, județul Prahova
Pentru a junge la Poiana Regală și Stâncile Franz Joseph, trebuie să porniți din Sinaia, pe un drum numit Poteca Regală, un traseu foarte ușor, pe vremuri străbătut de foștii regi ai României. Este o destinație turistică ideală pentru o zi de weekend.
46. Sfinxul şi Babele din Munţii Bucegi
Sfinxul şi Babele reprezintă monumente naturale create prin acţiunea combinată a ploilor, vântului şi îngheţului. Pietrele uriaşe sunt situate pe Platoul Bucegilor, la o altitudine de 2.292 de metri, şi au fost mereu o atracție turisticǎ.
47. Cetatea Poenari, reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş
Cetatea Poenari, construită de Vlad Țepeş, la mijlocul secolului al XV-lea, este situată lângă şoseaua Curtea de Argeş – Vidraru, pe o stâncă abruptă ce se înalţă la peste 200 de metri. Cetatea Poenari a fost închisă în toamna anului 2021, când a intrat într-un amplu proces de restaurare și consolidare, şi va fi redeschisă în vara anului 2024.
48. Fundata, satul aflat la cea mai mare altitudine din România
Fundata este unul dintre cele mai pitorești sate din România, fiind situat la altitudinea de 1.360 de metri, în judeţul Braşov, aproape de culoarul Rucăr-Bran. Având Munţii Bucegi, pe o parte, şi Munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte, satul Fundata se află într-un cadru natural impresionant şi este documentat ca localitatea cu cel mai curat aer din ţară.
49. Parcul Naţional Retezat
Parcul Național Retezat se află în sud-vestul țării, pe teritoriul județului Hunedoara, la limita de graniță cu județele Caraș-Severin și Mehedinți. Parcul adăposteşte peste 1.000 de specii de plante superioare, 50 de specii de mamifere, 168 de specii de păsări, 9 specii de reptile și 5 specii de amfibieni.
50. Cheile Turzii
Cheile Turzii se află în județul Cluj, la doar 6 kilometri de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate. Aici poți vedea un peisaj carstic de o sălbăticie impresionantă, cu stânci înalte și abrupte, arcade și creste ascuțite şi cu peste 1.000 de specii de plante, animale și fluturi.
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iată și ce zile libere sunt în 2024!
Dacă plănuiești o escapadă cu cortul, îți spunem ce lucruri sunt necesare când mergi la camping cu cortul și cum alegi cortul pentru camping.
Vezi și: Obiective turistice Iasi – care sunt cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita în capitala Moldovei
Citeşte şi despre locurile în care poţi face rafting, bungee jumping în România şi unde te poţi da cu parapanta în România.
Vezi şi cele mai frumoase lacuri şi cele mai frumoase chei din România, precum şi cabane montane la altitudine din România!
Dacă vrei să mergi în străinătate, vezi şi locuri de vizitat în Bruxelles, Luxemburg, Copenhaga, Strasbourg şi Munchen!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!