Potrivit Institutului Național de Sănătate, senzație de oboseală nu este același lucru cu senzație de somnolență. Când sunteți obosiți, nu aveți nici o motivație și nici un pic energie. Senzația de somnolență poate fi un simptom de oboseală, dar nu este același lucru.
Există mai multe cauze posibile ale oboselii, care pot fi împărțite în trei categorii: factorii generați de stilul de viață (consumul de droguri, alcool), afecțiuni medicale, precum si probleme de sănătate mentala.
De obicei, oboseala temporară (acută) are o cauză identificabilă și se poate remedia ușor.
Oboseala inexplicabilă excesivă (cronică) este mult mai profundă, durează mai mult și nu trece doar cu odihnă. Reprezintă aproape o stare constant de slăbiciune care se accentuază pe măsură ce trece timpul și își reduce energia, motivația și concentrarea. Oboseala are și impact emoțional și a bunăstării psihologice.
Oboseală nu este un simptom care definește o boală anume. Mai degrabă, oboseala poate fi un simptom al multor boli și afecțiuni diferite, atât grave, cât și mai puțin grave. Cauzele oboselii variaza de la lipsa de somn și a exercițiilor fizice excesive, la tratamente medicale și chirurgicale. Lipsa de energie asociată cu oboseală poate afecta uneori și activitățile zilnice normale, ceea ce duce la probleme de atenție și de concentrare.
Oboseala, în termini medicali, se referă la starea capacității reduse de muncă sau de realizare a obiectivelor, după o perioadă de activitate mentală sau fizică.
Dacă aceasta oboseală, aparent, nu are nici o cauză, și nu dispare cu odihnă și cu o alimentație sănătoasă, ar trebui să consultați un medic, pentru a vă pune un diagnostic și pentru a vă recomanda un tratament adecvat.
Citește mai mult în DICȚIONARUL MEDICAL.