Descoperă curiozități și lucruri importante despre Oceanul Antarctic:
Cuprins:
Despre Oceanul Antarctic
Oceanul Antarctic, Oceanul de Sud sau Oceanul Austral a fost acceptat ca fiind un nou ocean în urma unei decizii a Organizației Internaționale Hidrografice, IHO în anul 2000.
Schimbarea a venit datorită unor descoperiri recente în oceanografie, în special descoperirilor privind curenții oceanici. Oceanul Antarctic este al patrulea ocean ca mărime și este format din corpul de apă ce înconjoară continentul Antarctica.
Astfel, cele mai multe dintre apele care înconjoară Antarctica până la 60 de grade latitudine sudică, cu excepția Pasajului Drake și Marea Scoției, constituie Oceanul de Sud recent recunoscut.
Geografii au dezbătut mult dacă apele din jurul Antarcticii aveau suficiente caracteristici unice pentru a-și merita propriul nume sau dacă erau pur și simplu prelungiri reci, sudice, ale Oceanelor Pacific, Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. Schimbarea, spun specialiștii, se aliniază cu inițiativa Societății de a conserva oceanele lumii, concentrând conștientizarea publicului asupra unei regiuni care are nevoie în mod special de maximă onservare.
Al patrulea cel mai mare ocean al lumii
Oceanul de Sud ocupă o suprafață de aproximativ 7,8 milioane de mile pătrate, ceea ce îl face al patrulea cel mai mare ocean din lume, după Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic și Oceanul Indian, dar este semnificativ mai mare decât Oceanul Arctic.
Cu toate acestea, dimensiunea Oceanului de Sud nu este fixă, deoarece se crede că oceanul se deplasează cu câțiva centimetri în fiecare an. Oamenii de știință cred că această deriva este cauzată de extinderea fundului mării, dar validitatea acestei teorii nu a fost încă stabilită în mod concludent. Oceanul de Sud sau Antarctic ocupă întregul Pol Sud și înconjoară continentul Antarctica.
Oceanul de Sud acoperă așadar 21.960.000 km pătrați și deține 71.800.000 km cubi de apă. Are o adâncime medie de 3.270 de metri și o adâncime maximă de 7.432 de metri, la sud-est de insula Georgia de Sud.
Scurt istoric
Oceanul de Sud s-a format în urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani, după ce America de Sud și Antarctica s-au separat și au deschis Pasajul Drake, făcând Oceanul Sudic cel mai tânăr dintre toate oceanele lumii la scară geologică. Apele Oceanului Austral sunt distincte de apele oceanelor din jur datorită prezenței Curentului Circumpolar Antarctic care face ca apele Oceanului Austral să circule rapid în jurul Antarcticii, fapt folosit de Biroul Hidrografic Internațional în argumentul lor pentru recunoaștere al Oceanului de Sud.
Flora și fauna din Oceanul Antarctic
Fluxul curenților în Oceanul de Sud este complex. Apa răcită de aer rece, radiații emise și vânturi catabatice de pe continentul antarctic se scufundă și curge spre nord de-a lungul fundului oceanului și este înlocuită la suprafață cu un volum egal de apă mai caldă care curge spre sud din oceanele Indian, Pacific și Atlantic. Punctul de întâlnire al celor doi este Convergența Antarctică, unde condițiile favorizează dezvoltarea fitoplanctonului, format din diatomee și alte plante unicelulare.
Cel mai important organism al oceanului din lanțul trofic superior este micul krill asemănător creveților. Animalele de pe fundul mării din zona de lângă țărm includ hidrozoarele sesile, coralii, bureții și briozoarele, precum și păianjenii și izopodele de mare, polihetele de vierme anelide, echinoidele, stele de mare și o varietate de crustacee și moluște.
Pe fundul mării există și eelpouts, melci de mare, pești cu coadă de șobolan și pești asemănătoare codului. Tipurile rare de pești fără oase includ peștii miingine și patine. Multe specii de pești de adâncime sunt cunoscute la sud de Convergența Antarctică, dar numai trei, o baracudă și doi pești-lanternă, par a fi limitate în această zonă.
Curiozități despre Oceanul Antarctic
- Oceanul de Sud are condiții meteorologice și climatice extreme – Apropierea Oceanului Sudic de polul sudic face ca acesta să experimenteze una dintre cele mai extreme condiții meteorologice, temperaturile mării ajungând chiar peste punctul de îngheț, variind între negativ (-) 2 grade și 10 grade Celsius.
- Există resurse naturale vaste sub Oceanul de Sud Fundul oceanic al Oceanului de Sud nu a fost explorat pe larg. Cu toate acestea, oamenii de știință cred că în adâncurile fundului oceanului se află depozite imense de petrol și gaze naturale, în special de-a lungul marginii continentale. Alte minerale despre care se crede că se află sub Oceanul de Sud sunt zăcăminte de aur despre care se crede că sunt formate prin separarea gravitațională în procesul sedimentar. Nodulii de mangan sunt cealaltă resursă naturală despre care se crede că există sub Oceanul de Sud. Credința existenței unor zăcăminte uriașe de noduli de mangan în Oceanul de Sud a făcut ca multe companii miniere să-și exprime interesul de a face explorări în ocean.
Aisberguri gigantice
- Oceanul Antarctic are multe aisberguri gigantice -Datorită apropierii Oceanului Sudic de Polul Sud, oceanul se confruntă cu temperaturi extreme. Aceste temperaturi sub zero duc la formarea de aisberguri uriașe care plutesc în jurul oceanului, unele având o lungime de sute de metri. Aceste aisberguri conțin cantități uriașe de apă dulce care se estimează că oferă suficientă apă dulce pentru toți oamenii din lume timp de câteva luni. Aisbergurile prezintă un pericol natural pentru navele care navighează în jurul Oceanului de Sud, deoarece o coliziune cu un aisberg mare poate provoca o epavă.
- Oceanul Antractic găzduiește multe animale și păsări marine – În ciuda temperaturilor reci, Oceanul de Sud este plin de animale marine și are unul dintre cele mai diverse habitate de animale marine de oriunde în lume. Mamiferele marine găsite în Oceanul de Sud includ cele mai mari animale din istoria lumii; balena albastră care se găsește în număr semnificativ în jurul oceanului datorită abundenței de krill antarctic cu care se hrănește balena albastră. Alte mamifere marine din Oceanul de Sud sunt orcile, focile de blană din Antarctica, focile Weddell și focile leopard. Oceanul găzduiește, de asemenea, o varietate de păsări, inclusiv rezidentul obișnuit al Antarcticii, pinguinul, care are mai multe specii care trăiesc în Oceanul de Sud, cum ar fi pinguinul împărat, pinguinul salt și pinguinul rege. Alte păsări găsite în Oceanul de Sud sunt albatroșii, șternii, petrelii și pescărușii.
Daniel9090 • 18.01.2024, 13:24
este cunoscut pentru izolarea sa extremă și liniștea relativă a apelor
Daniel9090 • 18.01.2024, 13:24
Zonele din jurul Oceanului Antarctic sunt unele dintre cele mai bune locuri de observare a aurorilor austral
Daniel9090 • 18.01.2024, 13:23
are peisaje marine spectaculoase și habitaturi unice pentru speciile marine