Descoperă curiozități și lucruri surprinzătoare despre Oceanul Arctic:
Cuprins:
Despre Oceanul Arctic
Oceanul Arctic este considerat o mare semiînchisă, care este înconjurată de următoarele cinci state de coastă: Canada, Danemarca (Groenlanda), Norvegia (Svalbard), Rusia și Statele Unite. În plus, Finlanda, Islanda și Suedia sunt, de asemenea, considerate în general state arctice.
Expus drastic schimbărilor climatice
A existat o schimbare drastică în mediul arctic, dovadă fiind faptul că, în ultimii 50 de ani, Arctica s-a încălzit de peste două ori mai repede decât restul lumii.
Este de așteptat ca, până la sfârșitul anilor 2030, Oceanul Arctic să fie în mare parte dezghețat în timpul verilor. Ca urmare, navigarea în Arctic devine viabilă din punct de vedere comercial în timpul unei părți a anului, în special în luna septembrie, când nivelul activității de transport maritim este cel mai ridicat din cauza acoperirii reduse de gheață.
Cel mai mic ocean de pe Pământ
Deși este cel mai mic ocean al planetei (suprafața sa fiind de 14.090.000 km2) este mai întins decât toată Europa. Are o formă aproape circulară, fiind centrat pe Polul Nord geografic al planetei. Este delimitat de țărmurile nordice ale continentelor Europa și Asia (Siberia) și America de Nord, precum și de cele ale insulei Groenlanda.
Comunică liber cu apele Oceanului Atlantic si numai printr-o îngustă strâmtoare cu Oceanul Pacific.
Flora și fauna din Oceanul Arctic
O mare parte din viața complexă a Oceanului Arctic poate fi văzută doar de exploratorii subacvatici care se scufundă prin găurile din gheața groasă. O mare parte din oceanul de aici este întunecat, stratul de gheață blochează lumina soarelui, dar fotografii s-au scufundat cu lumini pentru a vedea viața arctică subacvatică.
Planctonul – un grup format din organisme minuscule precum algele și bacteriile – formează baza lanțului trofic arctic. Ei convertesc dioxidul de carbon din atmosferă în materie organică care, la rândul său, hrănește orice, de la pești mici la balene mari. Zooplanctonul care mănâncă plancton crește în interiorul tunelurilor sculptate în mod natural în gheața de mare. Chiar mai dedesubt sunt organisme care locuiesc pe fund, cum ar fi anemonele de mare, coralii și bureții.
Multe animale care sunt adesea văzute cutreierând gheața sunt, de asemenea, adaptate pentru apă. Urșii polari au labele mari, asemănătoare cu vâslele, pentru a-i propulsa prin apă și au fost observați că înot de ore în șir. Morsele au colți mari pe care îi folosesc pentru a se scoate hrana din apă.
Balenele și peștii sunt adesea o sursă importantă de hrană pentru indigenii care trăiesc în Arctica, dar pescuitul comercial a fost interzis în mare parte din Oceanul Arctic.
Insule
Potrivit numărului de insule, Oceanul Arctic ocupă locul doi după Oceanul Pacific.În trecut Oceanul Arctic avea un șir de insule, în prezent scufundate, multe dintre ele aflându-se pe teritoriul platformei asiatice, dar și în jurul celorlalte continente (America de Nord și Europa). Printre aceste insule se numără: Krestianka, Keenan, Exploratorilor Polului Nord, Djillis, Kroker, Bredly, Tak-Puk, Andreev, Sanikov, Makarov, Belâi Medvedi.
În ocean este cea mai mare insulă din lume, Groenlanda (2175,6 mii km pătrați) și al doilea după mărime arhipelag: arhipelagul Arctic Canadian (1372,6 mii km pătrați, inclusiv cele mai mari insule: Baffin, Ellesmere, Victoria, Banks, Devon, Melville, Axel Heiberg, Southampton, Prince of Wales, Prince Patrick, Bathurst, King William, Bylot, Ellef Ringnes). Cele mai mari insule și arhipelaguri: arhipelagul Novaia Zemlea, arhipelagul Svalbard (insule: Spitsbergen, Pământul de la Nord-Est), arhipelagul Noua Siberie (insula Kotelny), arhipelagul Severnaia Zemlea , arhipelagul Franz Josef, insula Vranghe.
Curiozități despre Oceanul Arctic
- Arctic este unul dintre cele mai dure și mai frumoase locuri de pe Pământ. Întinderi vaste de gheață acoperă adâncurile oceanului, alcătuind cea mai mare și mai puțin fragmentată regiune locuită a planetei.
- Adăpostește o serie de specii – de la urși polari la balene – Arctic se confruntă cu amenințări din cauza dezvoltării petrolului și gazelor și a schimbărilor climatice. ONG-urile lucrează cu guvernele, întreprinderile și comunitățile pentru a ajuta la păstrarea bogatei biodiversitate a regiunii.
- Peisajele sale diverse și adesea dramatice includ gheață de mare, zone umede de coastă, tundra de munte, ghețari, munți, râuri largi și oceanul în sine.
- Oceanul Arctic se confruntă cu amenințări din partea dezvoltării petrolului și gazelor, a gestionării pescuitului și a traficului minier și de transport maritim. Dar schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pentru Arctica. Încălzirea în Arctic este de așteptat să fie de două până la trei ori mai mare decât în restul lumii. Chiar și o ușoară schimbare a temperaturii ar putea duce la un Ocean Arctic.
- Oceanul Arctic găzduiește câteva milioane de oameni. Mulți sunt indigeni care s-au adaptat pentru a trăi într-unul dintre cele mai dure medii din lume. Arctic este, de asemenea, un habitat bogat pentru fauna sălbatică și conține resurse vaste, cum ar fi rezerve enorme de apă dulce, combustibili fosili și pescuit.
Faună unică
- Diversitatea peisajului arcticii înseamnă o gamă largă de animale sălbatice. Aici trăiesc specii precum beluga, somonul din Pacific, ursul brun, morsa, lupul arctic, vulpea arctică, narvalul și balena cenușie. Urșii polari rămân cea mai emblematică specie arctică și trăiesc doar în acest peisaj.
- Gheața din Arctic este cel mai mare rezervor de apă dulce de pe planetă. Numai Alaska se estimează că are peste 100.000 de ghețari. Un ghețar poate varia în lungime de la echivalentul unui teren de fotbal la mai mult de 100 de mile.
Daniel9090 • 19.01.2024, 13:29
Protejarea acestui mediu fragil este esențială pentru conservarea frumuseții și a diversității sale unice
Daniel9090 • 19.01.2024, 13:29
Oceanul Arctic se confruntă cu provocări majore, precum schimbările climatice, topirea ghețarilor și impactul asupra mediului înconjurător
Daniel9090 • 19.01.2024, 13:29
Regiunea Arctică găzduiește o gamă diversă de animale adaptate la condițiile severe