Gastrita

Se “anunţă” prin durere în capul pieptului, stări de greaţă şi vărsături, balonare. Dacă ai această problemă de sănătate, să nu-ţi lipsească din casă trei plante medicinale: busuioc, salcâm şi gălbenele.
Va trebui să bei zilnic două căni de infuzii preparate astfel: o linguriţă de plantă la 250 ml (o cană) de apă clocotită se infuzează cinci minute. Se bea rece. Poţi folosi una dintre plante sau pe toate trei, alternativ.
Pentru maximum de efect, fitoterapia… la domiciliu poate fi însoţită de alte tratamente naturiste, oferite de centre medicale specializate, aşa cum sunt acupunctura, reflexoterapia, aplicaţiile de lumină polarizată, homeopatia etc.

Ulcerul gastroduodenal

Durerea ca o arsură, sfredelitoare, ce se întinde din capul pieptului până în zona ombilicală, lipsa poftei de mâncare, senzaţia de greaţă după masă, balonările sunt simptomele acestei afecţiuni.
Le calmează tot trei ceaiuri medicinale: o linguriţă rasă de busuioc, infuzată 10-15 minute, într- o cană cu apă clocotită (se beau 3 căni pe zi, fără zahăr); două linguriţe de flori de gălbenele, infuzate 15-20 de minute, în cana cu apă clocotită (se beau una-două căni pe zi, fracţionat, înainte de masă); o linguriţă de flori de gălbenele, fiartă întrun litru de lapte dulce, până când scade lichidul la o treime (se bea toată cantitatea de-a lungul unei zile).
Sunt de un real folos şi apiterapia (se iau zilnic, timp de o lună, înaintea uneia dintre mesele principale, câte 20 g de polen sau 6-8 tablete de polen; se mestecă lent, apoi se înghit cu apă îndulcită cu miere), şi cura cu argilă (cu minimum 30 de minute înaintea meselor principale, se ia câte un vârf de cuţit de pulbere de argilă cu 200 ml de apă; cura durează 21 de zile, după care se face pauză 21 de zile; se repetă acest ciclu vreme de 6 luni).

Refluxul gastroesofagian

Manifestările tipice acestei afecţiuni (constând în întoarcerea acidului din stomac înapoi, spre esofag) sunt senzaţia de arsură în capul pieptului şi regurgitaţiile.
Pentru calmarea lor, medicul Cristina Bălănescu recomandă decoctul din anason, chimen şi fenicul, amestecate în părţi egale: o linguriţă de amestec se fierbe 10 minute în 250 ml de apă şi se consumă câte o lingură din decoct cu 15 minute înaintea fiecărei mese şi la 15 minute după mese.
Nu dispreţui nici clasicul cărbune medicinal: o linguriţă de pulbere sau o tabletă de cărbune, luate imediat după masă, timp de 10-12 zile pe lună.

Urmărește-ne pe Google News