Cum faci omletă pufoasă

Pentru o omletă pufoasă, e nevoie de îndemânare și un grad de concentrare care nu este întotdeauna ușor de adunat. Atunci când timpul nu vă permite, puteți apela la un truc simplu, adăugând praf de copt sau bicarbonat de sodiu.

Bicarbonat de sodiu și praf de copt în omletă

La fel ca aburul natural al omletei, bicarbonatul de sodiu și praful de copt pot crea, de asemenea, buzunare de aer în ou. Bicarbonatul de sodiu este alcalin, iar ouăle – ca majoritatea alimentelor – sunt ușor acide. 

O cantitate mică de bicarbonat de sodiu poate reacționa la aciditatea din ouă, producând bule de dioxid de carbon care fac omleta pufoasă. Dacă folosești prea puțin, omleta nu se umfla, iar dacă folosești prea mult, ouăle vor avea gust de sifon. Praful de copt este mai ușor, pentru că poți folosi mai mult și nu se bazează pe aciditatea ouălor.

Praf de copt sau bicarbonat?

Există suficientă aciditate naturală într-o omletă de trei ouă pentru a reacționa cu aproximativ o optime de linguriță de bicarbonat de sodiu, ceea ce majoritatea rețetelor numesc „un vârf de cuțit”. Este greu de măsurat cu exactitate, așa că unele rețete cer câteva picături de suc de lămâie pentru a neutraliza orice exces de bicarbonat de sodiu. Praful de copt poate fi mai simplu de lucrat, pentru că se folosește mai mult din el și cantitățile mai mari sunt mai ușor de măsurat. O jumătate de linguriță de praf de copt va face pufoase trei până la șase ouă atunci când acestea sunt gătite sub formă de omletă.

Alte opțiuni

Poți face omlete ușoare și pufoase folosind și alte tehnici, adăugând una sau două lingurițe de apă sau lapte la ouăle bătute. Dacă ai timp, poți, de asemenea, să separi albușurile de ouă și să le bați apoi să le încorporezi în gălbenușuri. Aceasta se numește omletă „sufleu” și se va umfla la un grad surprinzător atunci când o gătești sub un capac. Acoperirea chiar și a unei omlete standard timp de un minut va reține căldura suplimentară și o va ajuta să se umfle.

Trucuri pentru o omletă pufoasă

Bate ouăle cu un tel timp de 1-2 minute. Adaugă lapte sau smântână lichidă la amestecul de ouă. Folosește unt pentru a coace omleta, în loc de ulei.

Un alt sfat important este să bați separat albușul și gălbenușul de ou până se îngroașă. Ulterior poți încorpora gălbenușurile în albușuri cu un strop de sare și piper.

Folosește o tigaie antiaderenta și ouă proaspete. Pune apă minerală în ouăle bătute pentru omletă pufoasă. Folosește iaurt. Pune iaurt sau brânză în ouăle bătute și ai grijă să le bați cât mai bine. 

Lasă omleta să se coacă sub capac, apoi să o întorci. 

Sursa foto: 123rf.com

Oul de găină – tot ce trebuie să știi. Care e diferența dintre cele maro și cele albe

 
 

Urmărește-ne pe Google News