2021 ar putea fi ultimul an în care țările din Europa trec la ora de iarnă, după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea.
Cuprins:
Când se schimbă ora în 2021
Trecerea la ora de iarnă 2021, ca și în ceilalți ani, se face în ultimul weekend din octombrie 2021, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00. Această zi va fi cea mai lungă zi din an, ceea ce înseamnă că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore.
Trecerea la ora de iarnă înseamnă, așadar, că vom dormi mai mult cu o oră, deoarece ceasul este dat înapoi cu o oră.
Trecerea de la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 22 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an (sunt doar două astfel de momente) în care ziua este egală cu noaptea.
Motivul pentru care se recurge la această trecere este tocmai beneficiul adus de lumina naturală pe o durată cât mai lungă de timp.
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2021
Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă. Odata cu trecerea la ora de iarnă, cu toții trebuie să ne schimbăm ora de somn și să adormim cu o oră mai devreme.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.
Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.
Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.
Vezi și: Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ne influențează
Ora de iarnă 2021 – Schimbarea orei, scurt istoric
România a aderat pentru prima dată la ora de vară în anul 1932. Mecanismul cunoscut prin care se schimbă ora, atât primăvara, cât și toamna, este folosit de peste 100 de ani de mai multe țări din întreaga lume, mai exact 70 de țări. Nu toate țările au aceleași perioade stabilite pentru schimbarea orelor.
Neo-zeelandezul Hudson este cel care a gândit pentru prima dată posibilă introducerea acestui tip de orar. Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie se întâmplă și echinocțiul de toamnă. Atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul reprezintă în mod oficial sfârșitul verii.
După data de 23 septembrie, zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta se păstrează până la solstițiul de vară, în jurul datei de 21 iunie.
Până când mai trecem la ora de iarnă
Parlamentul European a votat în martie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene.
Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021. Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.
Se schimbă ora automat la telefon?
Pentru cei care nu știu dacă trebuie să schimbe manual ora la telefon, smartphone-urile, indiferent dacă au sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora, dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei.
Dacă la iPhone nu se schimbă automat, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.
Când trecem la ora de vară 2022