Află când se schimbă ora în 2023 și trecem la ora de vară:

Ora de vară 2023. Când se schimbă ora în 2023

România trece la ora de vară 2023 în noaptea de 25 spre 26 martie, în ultimul weekend al primei luni de primăvară și la o săptămână după echinocțiul de primăvară 2023. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

Cu trecerea la ora de vară 2023 putem spune că „vom dormi mai puțin”. De asemenea, ziua de 26 martie 2023 va fi cea mai scurtă zi din an, având, din punct de vedere teoretic, doar 23 de ore.

Sistemul acesta, utilizat de puține țări, are ca scop folosirea pe cât mai mult posibil a luminii Soarelui. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Practic, Franklin a dorit să economisească banii consumați pe lumânări sau lămpi cu ulei și gaz prin alinierea orelor de muncă la orele de lumină naturală. Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro-Ungaria, în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului.

SUA au luat aceeași decizie în timpul Primului Război Mondial. În România, sistemul a fost adoptat prima dată în anul 1917. După război s-a renunțat la trecerea la ora de vară pentru o perioadă.

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

Senatul SUA a adoptat, pe 16 martie 2022, o măsură care va face ca ora de vară să devină permanentă pe întregul teritoriu al Statelor Unite. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuie să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgată de președintele Joe Biden.

Anunțul CFR privind trecerea la ora de vară

CFR Călători a transmis că trecerea la ora de vară nu va afecta programul trenurilor și că acestea vor circula conform programului stabilit.

„CFR Călători informează că începând cu data de 26 martie 2023, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor”, a informat CFR.

Renunțarea la ora de vară în Europa

În urmă cu câțiva ani Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de COVID, iar apoi conflictul din Ucraina au împiedicat această inițiativă.

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse

Țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.

  • Știai că în Europa toate țările folosesc trecerea la ora de vară, mai puțin patru state – Islanda, Belarus, Turcia și Rusia?

Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară 2023?

Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră.

Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
  • Mai multe despre efectele schimbării orei asupra sănătății

Sfaturi să te adaptezi mai ușor la ora de vară

Du-te la culcare și trezește-te la aceeași oră. Dormi cel puțin șapte ore în ziua (zilele) de dinaintea și de după tranziție. Lipsa somnului determină organismul să stocheze grăsimi. Deși este tentant să stai treaz mai târziu sau să îți schimbi obiceiurile, cel mai bine este să îți păstrezi orele de culcare constante. Cu cât sunt mai aproape de rutina obișnuită, cu atât mai repede se va adapta corpul tău la schimbarea de oră.

Adoptă obiceiuri bune înainte de culcare. În zilele de după schimbarea orei, renunță la băuturile cu cofeină cu 4 până la 6 ore înainte de culcare. Evită alcoolul seara. Dacă faci exerciții fizice, evită antrenamentele în interval de 4 ore înainte de culcare, deoarece creșterea temperaturii centrale a corpului poate îngreuna somnul, potrivit avantaje.ro. Dacă știi că îți este greu să suporți schimbările de oră, trebuie să eviți aparatele electronice în apropierea orei de culcare, cel puțin pentru câteva zile după aceea. Lumina de mare intensitate a electronicelor împiedică melatonina, un hormon care declanșează somnolența. Lumina îți stimulează creierul și îngreunează somnul la fel cum o face și lumina soarelui. De asemenea, oprește televizorul și ia-ți o carte. Fă un duș călduț, nu fierbinte. Închide toate luminile și relaxează-te.

Păstrează ora mesei la fel de constantă. Mănâncă mai multe proteine și mai puțini carbohidrați. În zilele din preajma schimbării de oră, mănâncă la aceeași oră sau chiar mănâncă puțin mai devreme. Pentru a ușura tranziția, decalați ora mesei cu 15 minute înainte pentru câteva zile la rând.

Bucură-te de lumină. Ieși afară și expune-te la lumina soarelui de duminică dimineață după schimbarea orei pentru a-ți regla ceasul intern. Fă-ți timp să faci o plimbare dimineața sau după-amiaza devreme.

Trage un pui de somn. Unii s-ar putea să nu fie de acord, dar dacă începi să acumulezi ore nedormite, este mai sigur și mai sănătos pentru corpul tău să cedezi unei sieste scurte decât să continui fără somn. Încearcă să tragi un pui de somn scurt (nu mai mult de 20 de minute) pentru a reface orele de somn pierdute.

Trecerea la ora de vară în România

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

La începutul lunii martie, în 2018, mai mulţi parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară. Iniţiatorul preciza că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra majorităţii populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spunea iniţiatorul.

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea a scos în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Se schimbă ora automat la telefon?

Pentru cei care nu știu dacă trebuie să schimbe manual ora la telefon, smartphone-urile, indiferent dacă au sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora când se face trecerea la ora de vară 2023, dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei.

Dacă la iPhone nu se schimbă automat, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.

Țările în care nu se schimbă ora

Până în prima parte a anului 2017, din cele 192 de țări ale lumii, mai bine de 100 au refuzat să schimbe ora. În ceea ce privește motivele, acestea sunt diverse – de la motive religioase, până la banalul refuz. Statele care au refuzat să treacă de la ora de iarnă la ora de vară și invers sunt situate pe toate continentele lumii, pornind din Africa și terminând cu Europa.

Africa – din cele 54 de țări de pe continentul african, doar trei au decis să schimbe fusul orar: Namibia, Tunisia și Egipt. Restul de 51 nu schimbă niciodată ora, printre care Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania sau Guineea Ecuatorială.

America de Nord și de Sud – Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, dar și alte țări mai mici nu mai vor să treacă prin schimbarea orei. În SUA nu se trece la ora de vară sau ora de iarnă în Arizona și în Insulele Hawaii. Ora nu se schimbă nici în orașul canadian Ontario.

Asia – aici, ora nu se schimbă în următoarele țări: Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord Coreea de Sud şi Irak. De asemenea, în această listă se înscriu și unele foste republici sovietice, situate în Asia Centrală.

Europa – țările europene care nu schimbă niciodată ora sunt Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.

Australia – aici ceasurile se schimbă doar parțial. Queensland și Australia de Vest aderă la același fus orar atât pe timp de iarnă, cât și de vară.

Vezi și când sunt Floriile în 2023

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI