Descoperă cele mai frumoase orașe medievale din România:
Cuprins:
Orașe medievale din România
România se poate mândri cu unele dintre cele mai frumoase orașe medievale din Europa, locuri în care istoria, arhitectura și peisajele naturii se împletesc într-o atmosferă plină de farmec.
Transilvania, cunoscută peste hotare datorită legendei lui Dracula, este și locul unde se găsesc cele mai frumoase orașe medievale din Europa, dar și foste cetăți medievale ale căror ziduri încă mai pot fi admirate și azi.
Orașe precum Sighișoara, Brașov sau Sibiu te îmbie cu aerul lor medieval încă de la intrarea în acestea și reprezintă principalele puncte de atracții turistice când vine vorba de arhitectură și istorie. Evul Mediu și-a pus adânc amprenta pe multe dintre aceste orașe. Acestea au reușit să mențină vii elementele medievale și să păstreze și astăzi farmecul acelor vremuri demult apuse.
Cele mai frumoase orașe medievale din România
Printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Transilvania se numără unele dintre cele mai apreciate orașe medievale din România. Dar orașe medievale pline de istorie sunt și în celelalte zone din țară.
Sighișoara
Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România și printre puținele cetăți medievale din Europa care mai sunt încă locuite. Descoperă ce obiective turistice poți vedea în Sighișoara și ce poți vizita în împrejurimi.
Datorită arhitecturii sale, a poziției dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea „Perla Transilvaniei”. Planul orașului-cetate este caracteristic orașelor germane întemeiate în evul mediu târziu.
Situată în inima Transilvaniei, la 120 de kilometri de Brașov, 95 de kilometri de Sibiu și 55 de kilometrii de Târgu-Mureș, Cetatea medievală a Sighișoarei este legată istoric de tatăl lui Vlad Țepeș, Vlad Dracul.
- Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Sighișoara și împrejurimi
Cluj
Orașul medieval Cluj a devenit în ultimii ani o destinație des vizitată de turiștii din întreaga lume datorită istoriei fermecătoare regăsite la fiecare pas, dar și a poveștilor fascinante din spatele clădirilor înalte
Orașul Cluj-Napoca a fost prezentat drept „orașul comoară” de către istoricul clujean Kuckacs Jozsef în cartea sa, dar și „poarta” spre nordul Transilvaniei în partea a treia a seriei de documentare „Wild Carpathia” Ridicat la rangul de municipiu din timpul domniei împăratului Hadrian (117-138), numindu-se pe atunci Municipiul Aelium Hadrianum Napoca, apoi la rangul de colonie sub Marcus Aurelius și Commodus, orașul Cluj-Napoca este atestat documentar încă de acum două milenii de către geograful grec Claudius Ptolomaeus.
Datorită poziției geografice privilegiate, pe vechile trasee ce leagă Europa apuseană de estul și sudul continentului, orașul Cluj-Napoca a fost un cadru perfect de dezvoltare materială și pluritate etno-culturală. În Evul Mediu, Clujul a cunoscut o civilizație înfloritoare, dar și o acumulare excepțională de valori economice, culturale și artistice, care au ajutat la consolidarea unui supranume cu care puține orașe se puteau mândri: “Cluj – oraș comoară”. În perioada dualismului austro-ungar, în ciuda faptului că impactul politic a fost unul negativ, orașul Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare urbanistică deosebită, dar și numeroase alte beneficii influente apusene.
- Vezi cele mai frumoase obiective turistice din Cluj
Iași
Iașiul a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918- în perioada Primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană.
Cea mai bogat documentată explicație este că numele orașului își are originea în Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iașilor, dar istoricii protocroniști au altă teorie referitoare la originea numelui „Iași”. Ei afirmă că numele provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din Antichitate.
Municipiul Iași se află în partea de est a Moldovei, în Câmpia Moldovei, fiind așezat în calea vechilor drumuri comerciale care legau nordul și vestul Europei de sud-estul continental și de Orientul Apropiat. Orașul se află pe râul Bahlui, un afluent al Jijiei, care se varsă în râul Prut. În perioada medievală Târgul Ieșilor se afla situat pe una dintre cele mai importante artere comerciale din zonă, respectiv pe axa Lvov (Polonia) – Constantinopol, cel mai important oraș din acea perioadă. Situarea pe această axă a ajutat la dezvoltarea sa, deoarece pe aici treceau toți comercianții spre și dinspre Constantinopol.
- Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Iași
Alba Iulia
Situat în inima Transilvaniei, Alba Iulia, unul dintre cele mai frumoase orașe medievele din România, este vizitat anual de mii de turiști, atât români, cât și străini. Cetatea Alba Carolina este cu siguranță prima în topul celor mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia și în Transilvania. Cetatea este împărţită în mai multe trasee turistice şi astfel, cei interesaşi pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Porţilor, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic.
- Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Alba-Iulia.
Sibiu
Orașul Sibiu este un centru cultural și economic important din sudul Transilvaniei și unul dintre cele mai înfloritoare orașe medievale din România. În anul 2007, orașul a fost Capitală Culturală Europeană împreună cu orașul Luxemburg, iar în prezent, Sibiul este unul dintre orașele cu un nivel foarte ridicat de investiții străine din România.
Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sibiu, Podul Minciunilor este pasarela pietonală din centrul istoric al orașului. Despre Podul Minciunilor s-au spus o mulțime de legende, dar cea mai cunoscută este aceea conform căreia podul „ar avea urechi” dar și „puteri inexplicabile”, iar orice minciună spusă aici se va afla. Podul Minciunilor din Sibiu a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic al orașului.
- Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Sibiu
Brașov
Brașov este destinația de vacanță preferată de mii de turiști anual datorită obiectivelor turistice pe care orașul le pune la dispoziție. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din România.
Dacă ajungi în Brașov, atunci trebuie să îți completezi lista de obiective turistice. Din fericire, indiferent de anotimp, orașul Brașov oferă o mulțime de oportunități de relaxare și distracție.
- Vezi cele mai interesante obiective turistice din Brașov
Oradea
Oradea, mai demult numită Oradea Mare, este municipiul de reședință al județului Bihor și se numără printre cele mai frumoase orașe medievale din România. Oradea se află pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria. Totodată, Oradea este și cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana. De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradiei ca meridian de 0°. Turismul orădean începe să se dezvolte cu viteză, Oradea participând, alături de Băile Felix, la Târgul de Turism de la Viena din ianuarie 2015.
- Vezi cele mai frumoase locuri de vizitat în Oradea
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!