Cuprins:
Orașe străvechi dispărute și redescoperite
Fie că vorbim despre război, dezastre naturale, schimbări climatice, de-a lungul timpului acestea au reprezentat motivul dispariției a întregi orașe și regiuni istorice/ Oricare ar fi cauza, aceste orașe pierdute au fost uitate în timp până când au fost redescoperite secole mai târziu.
Troia
Troia este un oraș legendar situat în ceea ce este acum nord-vestul Turciei. Orașul Troia a fost făcut celebru în poemul epic al lui Homer, Iliada. Potrivit Iliadei, aici a avut loc războiul troian. Situl arheologic din Troia conține mai multe straturi de ruine. Stratul Troia VII-a a fost probabil Troia lui Homer și a fost datat de la mijlocul până la sfârșitul secolului al XIII-lea î.Hr.
Pompeii
La 24 august 79 d.Hr., vulcanul Vezuvius a erupt, acoperind orașul din apropiere, Pompeii, cu cenușă și pământ și, ulterior, păstrând orașul în starea sa din acea zi fatidică. Totul, de la borcane și mese până la tablouri și oameni, a fost înghețat în timp. Pompeii, împreună cu Herculaneum, au fost abandonate și în cele din urmă numele și locațiile lor au fost uitate. Au fost redescoperite ca rezultat al săpăturilor din secolul al XVIII-lea. Aceste orașe străvechi pierdute și redescoerite au oferit o perspectivă extraordinar de detaliată asupra vieții oamenilor care trăiau acum două mii de ani.
Petra
Petra a fost capitala antică a regatului nabatean. Un oraș vast, unic, sculptat în partea laterală a Canionului Wadi Musa din sudul Iordaniei cu secole în urmă de către nabateeni, care l-au transformat într-o intersecție importantă pentru rutele mătăsii și condimentelor care legau China, India și sudul Arabiei de Egipt, Grecia și Roma. După ce mai multe cutremure au paralizat sistemul vital de gestionare a apei, orașul a fost aproape complet abandonat în secolul al VI-lea. După cruciade, Petra a fost uitată în lumea occidentală până când orașul pierdut a fost redescoperit de călătorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt în 1812.
Timgad
Timgad a fost un oraș colonial roman din Algeria, fondat de împăratul Traian în jurul anului 100 d.Hr. Proiectat inițial pentru o populație de aproximativ 15.000 de locuitori, orașul și-a depășit rapid specificațiile originale și s-a revărsat dincolo de grila ortogonală inițială într-un mod mai slab organizat. În secolul al V-lea, orașul a fost jefuit de vandali și două secole mai târziu de berberi. Orașul a dispărut din istorie, devenind unul dintre orașele pierdute ale Imperiului Roman, până la excavarea sa în 1881.
Machu Picchu
Unul dintre cele mai faimoase orașe pierdute din lume, Machu Picchu, a fost redescoperit în 1911 de istoricul hawaian Hiram, după ce a stat ascuns timp de secole deasupra Văii Urubamba. „Orașul pierdut al incașilor”, unul dintre cele mai cunocscute orașe străvechi este invizibil de jos și complet autonom, înconjurat de terase agricole și udat de izvoare naturale. Deși cunoscut la nivel local în Peru, a fost în mare parte necunoscut lumii exterioare înainte de a fi redescoperit în 1911.
Tikal
Între 200 și 900 d.Hr., Tikal a fost cel mai mare oraș mayaș cu o populație estimată între 100.000 și 200.000 de locuitori. Pe măsură ce Tikal a atins vârful populației, zona din jurul orașului a suferit defrișări și eroziune, urmate de o scădere rapidă a nivelului populației. Tikal și-a pierdut majoritatea populației în perioada 830-950, iar autoritatea centrală pare să se fi prăbușit rapid. După 950, Tikal era aproape pustiu, deși o mică populație ar fi supraviețuit în colibe printre ruine. Chiar și acești oameni au abandonat orașul în secolele al X-lea sau al XI-lea, iar pădurea tropicală din Guatemala a revendicat ruinele pentru următoarele mii de ani.
Palmyra
Timp de secole Palmyra („orașul palmierilor”) a fost un oraș important și bogat situat de-a lungul rutelor caravanelor care legau Persia de porturile mediteraneene ale Siriei romane. Începând cu 212, comerțul din Palmira s-a diminuat pe măsură ce sasanizii au ocupat gura Tigrului și Eufratului. Împăratul roman Dioclețian a construit un zid și a extins orașul pentru a încerca să-l salveze de amenințarea sasanide. Orașul a fost capturat de arabii musulmani în 634, dar a fost păstrat intact. Orașul a decăzut sub stăpânirea otomană, reducându-se la doar un sat oază. În secolul al XVII-lea, locația sa a fost redescoperită de călătorii occidentali.
Descoperă și monumente istorice distruse de oameni.
Babylon
Babylon, capitala Babiloniei, un vechi imperiu al Mesopotamiei, era un oraș de pe râul Eufrat. Babylon, unul dintre cele mai renumite orașe străvechi a căzut în anarhie în jurul anului 1180 î.Hr., dar a înflorit din nou ca stat subsidiar al Imperiului Asirian după secolul al IX-lea î.Hr. Culoarea strălucitoare și luxul Babilonului au devenit legendare din zilele lui Nebucodonosor (604-562 î.Hr.), căruia i se atribuie construirea legendarelor grădini suspendate. Tot ceea ce rămâne din faimosul oraș astăzi este o movilă de clădiri din cărămidă de noroi sparte și moloz în câmpia fertilă mesopotamiană dintre râurile Tigru și Eufrat din Irak.
andreea28s • 23.01.2024, 07:40
impresionante toate aceste orase. te intorc in timp cand le vizitezi
Daniel9090 • 12.01.2024, 09:40
Aceste orașe străvechi redescoperite oferă o privire fascinantă în trecutul uman și sunt importante din punct de vedere arheologic și istoric
Daniel9090 • 12.01.2024, 09:38
Aceste orașe străvechi redescoperite oferă o privire fascinantă în trecutul uman și sunt importante din punct de vedere arheologic și istoric