Imaginați-vă, doar în Ohrid sunt atestate incredibile 365 de biserici și mănăstiri. Printre acestea se numără și Mănăstirea Sf. Naum, leagănul alfabetizării popoarelor slave. Lacul, cu o vechime de aproximativ 5 milioane de ani, este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume, care cu flora și fauna sa unică este una dintre cele mai mari rezerve biologice din Europa, aflându-se sub Patrimoniul cultural mondial UNESCO. Și toate acestea ambalate în vechiul Ohrid, unde fiecare părticică din pietrișul pavat are propria sa poveste de povestit.
Oriunde vă veți întoarce veți fi uimit de ceea ce vedeți. Ohrid vă va intra, fără îndoială, sub piele, chiar din prima clipă când vă veți afunda în brațele apelor netede și întunecate a lacului Ohrid, în timp ce soarele vă mângâie, urmărind miile de perle care dansează în jur, perlele Macedoniei de Nord. Vă veți simți ca și cum ați fi într-un regat de vis. Energetic, dar atât de calm. Modern, dar atât de autentic și tradițional. Un loc în care te pierzi și te regăsești de mii de ori, și de fiecare dată simți că este pentru prima dată. Căutătorii liniștii sufletești se vor îmbăta de atmosfera calmă și fermecată din Plaoshnik, Sf. Naum, Kaneo, Sf. Sofia, Mănăstirea Peșteră Sf. Erasmus, și celelalte 360 de sanctuare spirituale. Fiecare dintre aceste locuri ascund comori pe care nu le puteți găsi nicăieri.
De exemplu, Plaoshnik, Mănăstirea Sf. Climent, dedicată Sf. Panteleimon, mărturisește viața bisericii creștine din secolul I d.Hr. în Macedonia. Au fost descoperite 500 de morminte ale călugărilor, precum și alte descoperiri bogate: haine aurite, cruci, iconostas, moaște. Anume aici, a fost localizată Școala din Ohrid – leagănul alfabetizării, al spiritualității și culturii slave, care a fost considerată prima universitate slavă din lume. Apoi, mănăstirea Sf. Naum, construită pe o stâncă înaltă deasupra lacului Ohrid, în punctul său cel mai sudic.
Biserica mănăstirească dedicată Sinodului Sfinților Arhangheli, care a fost construită în anul 905 de către Sf. Naum, în care se află și mormântul Sf. Naum, făcut în partea de sud-est a narthex-lui, pe același sit cu mormântul Sf. Climent. Una dintre cele mai frumoase clădiri din arhitectura bizantină și macedoneană este Biserica Catedrală Sf. Sofia. Această Catedrală este una dintre cele mai mari complexe de fresce de artă bizantină în Europa secolului XI. Frescele secolelor XI și XIV sunt extrem de importante și își au locul în toate publicațiile științifice. Magnificul pridvor datează din anul 1313 – 1314. Nu e de mirare faptul că în Macedonia Biblică toate drumurile duc către Ohrid. Magia acestui oraș, degeaba veți încerca să o captați, ceea ce veți experimenta aici vă va lăsa o amprentă în viață, pentru totdeauna.Vă veți întreba cum este posibil toată frumusețea lumii să fie amplasată într-un singur loc.
Vizitați Cetatea Samoil, una dintre miile de repere ale orașului. Construită de țarul Samoil pe vremea când Ohrid era Centrul împărăției sale. Există 18 turnuri și patru porți păstrate astăzi pe cetate. Părți ale cetății se extind până la lac și pe dealul inferior al vechii părți ale orașului Ohrid. În partea veche a orașului se intra prin trei porți, dintre care se păstrează doar Poarta Superioară. Multe pietre cu inscripții grecești sunt construite pe zidurile sale. Sub stratul exterior parțial zdrobit al zidurilor interioare, se pot observa straturi de cărămidă în stil bizantin. Următorul pe listă este Teatrul Antic, unul din trei din țară și singurul din perioada elenistică. Vizitați-l în timpul Festivalului de vară din Ohrid, unde reînvie în plină splendoare, inspirând manifestările sale culturale și artistice bogate. Pe cerul liber, sub cerul magic înstelat, permiteți-vă măcar pentru o clipă, o bucurie satisfăcătoare inegalabilă. Ați auzit vreodată de golful oaselor? Este o așezare preistorică reconstruită, datând din secolele XII – XV î.Hr., așezată deasupra unei platforme susținute de stâlpi de lemn.
Un muzeu al apei, care adăpostește resturile unui habitat antic, o bază de scufundări și fortărețe romane reconstruite. Lăsați mașina timpului din Ohrid să vă conducă la casa lui Robevți – unul dintre cele mai reprezentative obiecte ale arhitecturii din Macedonia de Nord, astăzi un muzeu arheologic, un cadru etnologic, o strângere de fonduri a renumitei familii Robevți și lucrări de la Școala de sculptură din Ohrid. Dacă v-ați săturat de artă, istorie și cultură, aruncați o privire la unul dintre numeroasele restaurante tradiționale, și savurați din deliciosul păstrav de Ohrid, anghilă de Ohrid coaptă în cenușă, sau covrigul fiert.
Apoi, îndreptați-vă spre plajele nisipoase din Ohrid și bucurați-vă de nesfârșitul albastru, ascultând melodia valurilor care de fiecare dată când sărută nisipul, vă povestește legende de dragoste din Ohrid. În momentul în care lămpile stradale sunt aprinse și soarele este ascuns în spatele orizontului, Ohrid este transformat într-un oraș vibrant, unde distracția se reduce la primele raze de soare.
Adăugați orașul Ohrid pe lista dvs. de destinații obligatorii, pentru că cel care nu a vizitat orașul Ohrid nu a văzut bogăția lumii!
Pentru mai mulțe informații, consultați pagina următore www.macedonia-timeless.com