Oregano poate fi găsit proaspăt, uscat sau sub formă de ulei și are beneficii semnificative pentru sănătate.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de oregano
Având denumirea de Origanum vulgare, oregano este o plantă cu flori din aceeași familie ca menta. Numele de oregano derivă din grecescul origanon, unde oros înseamnă „munte” și verbul ganousthai – „a face plăcere”. Asta pentru că, în mod natural, crește prin fânețele din regiunile de deal și de munte.
Oregano este o plantă perenă, care crește până la 20–80 de cm înălțime. Are tulpina în patru muchii. Frunzele sunt opuse, cu o lungime de 1–4 cm, scurt pețiolate, de formă ovală. Conțin celule cu ulei eteric, acesta fiind motivul utilizării drept condiment. Florile sunt mov, rareori albe, lungi de 3–4 mm, și apar pe țepi. Planta înflorește începând din iulie până în august.
Oregano în ghiveci sau în grădină
Planta de oregano se poate planta cu ușurință în grădină din semințe – care totuși germinează destul de greu – sau pur și simplu dintr-un butaș. Este bine de știut însă că are nevoie de lumină și nu rezistă la temperaturi foarte scăzute. Așadar, oregano se plantează primăvara, după ce trece riscul de îngheț.
Oregano este recomandat să se planteze inițial în ghivece mici, cu diametrul de cel mult 14 cm și poate fi transferat în vase mai mari abia după 6 luni. Este o plantă iubitoare de lumină, așa că jardiniera sau ghiveciul în care crește trebuie să fie amplasate spre sud sau est. Rezistent la secetă, nu trebuie udat abundent, însă consecventa și evitarea uscării solului îl ajuta să înfrunzească mai bogat.
Ulei de oregano
Uleiul esențial de oregano se obține prin uscarea frunzelor și a lăstarilor plantei. După ce sunt uscate, uleiul este extras și concentrat prin distilare cu abur.
Uleiul esențial poate fi amestecat cu un ulei purtător și aplicat local. Nu se recomandă să fie consumat oral.
Extractul de ulei de oregano, pe de altă parte, poate fi produs prin mai multe metode de extracție folosind compuși precum dioxidul de carbon sau alcoolul. Este disponibil pe scară largă ca supliment și poate fi găsit adesea sub formă de pilule sau capsule. Conține compuși numiți fenoli, terpeni și terpenoizi. Au proprietăți antioxidante puternice și sunt responsabile de parfumul său deosebit.
Beneficii și proprietăți
Oregano este o plantă cu beneficii destul de puternice atunci când vine vorba de sănătatea organismului. Are un conținut ridicat de antioxidanți și poate ajuta la combaterea bacteriilor și a virușilor și poate atenua inflamația.
Puternic antioxidant
Potrivit studiilor, oregano este o plantă bogată în antioxidanți, compuși care ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi dăunători din organism. Acumularea de radicali liberi a fost legată de boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
În combinație cu alte alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, oregano ar putea oferi o doză consistentă de antioxidanți care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea.
Efect antibacterian
Aceată plantă aromatică îndrăgită conține anumiți compuși care au proprietăți antibacteriene puternice.
Un studiu elaborat a arătat că uleiul esențial de oregano a contribuit la blocarea creșterii Escherichia coli și a Pseudomonas aeruginosa, două tulpini de bacterii care pot provoca infecții.
Uleiul de oregano este unul dintre cele mai eficiente uleiuri esențiale împotriva bacteriilor, al doilea după cimbru.
Protejează împotriva virusurilor
Pe lângă combaterea bacteriilor, unele studii au descoperit că această plantă și componentele sale pot proteja și împotriva unor viruși. În special, carvacrolul și timolul sunt doi compuși din oregano care au fost asociați cu proprietăți antivirale.
Într-un studiu, carovacrolul a inactivat norovirusul -o infecție virală care provoacă diaree, greață și dureri de stoma – în decurs de o oră de la tratament.
Un alt studiu a constatat că timolul și carvacrolul au inactivat 90% din virusul herpes simplex în doar o oră.
În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare și mult mai ample cu privire la modul în care această plantă aromatică poate afecta infecțiile virale la om.
Poate ajuta la diminuarea colesterolului
Studiile au arătat că uleiul de oregano poate ajuta la scăderea colesterolului.
Într-un studiu, din 48 de persoane cu colesterol ușor ridicat, 32 de participanți au primit 25 ml de extract de ulei de oregano după fiecare masă.
După 3 luni, cei cărora li s-a administrat ulei de esențial au avut colesterol LDL (rău) mai scăzut și colesterol HDL (bun) mai ridicat, comparativ cu cei cărora li s-a dat doar sfaturi de dietă și stil de viață.
În plus, s-a dovedit că carvacrolul, principalul compus din uleiul de oregano, ajută la scăderea colesterolului la șoarecii cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi timp de 10 săptămâni.
Ideal în dietele de slăbit
Datorită conținutului de carvacrol, uleiul de oregano poate ajuta la scăderea în greutate.
Într-un studiu, șoarecii cărora li s-a administrat carvacrol împreună cu dieta bogată în grăsimi au luat în mod semnificativ mai puțin în greutate și au depus mai puțină grăsime corporală decât cei care au primit doar o dietă normală.
În plus, carvacrolul pare să inverseze lanțul prooceselor din organism care pot duce la formarea celulelor adipoase.
Le ce mâncăruri se folosește oregano
Din fericire, acest condiment este versatil, ușor de asezonat și poate fi încorporat într-o mare varietate de rețete, fie în formă proaspătă sau uscată.
Când cumpărăm oregano proaspăt, este bine ca frunzele să fie cât mai intens colorate, cu tulpini ferme. Se ține la frigider învelit în prosoape de hârtie. Oregano uscat se menține departe de lumina și căldură și își menține aromele până la 6 luni.
Este un condiment care merge de minune în orice rețetă ce conține roșii. Se potrivește bine și lângă carne și legume, în pizza, peste broccoli și conopida sau în omlete.
De asemenea, dacă vrei să faci pâine prăjită cu aromă de usturoi, merge de minune și un vârf de oregano adăugat deasupra pâinii. Ca orice condiment însă, este bine să fie adăugat la final, ca să-și păstreze aroma.
Ceai de oregano
Peste o lingură de frunze proaspete tocate se adaugă o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 5-10 minute, apoi se strecoară și se consumă.
Ceaiul din frunze uscate se face din 2 căni de apă fiartă și 1 lingură de frunze.
Acest condiment este un puternic antioxidant și are proprietăți antimicrobiene, ceea ce face ca ceaiul de oregano ideal în tratarea afecțiunilor și bolilor specifice sezonului rece.
- Vezi și – Ceai de cimbru – utilizări și beneficii