Sunt mai multe explicații legate de originea expresiei, iar prima explicație istorică face referire la perioada în care Brăila a fost considerată cel mai important port de la Dunărea maritimă, timp în care a fost un punct esențial al negustoriei din țările din Orient și Europa Centrală. Citește cine a făcut cunoscută expresia.
Ce înseamnă expresia “A nimerit orbul Brăila”
Expresia datează dinainte din 1850 și este o expresie care se folosește pentru a încuraja pe cineva care nu este sigur să meargă într-un loc necunoscut de teamă că nu-l va găsi.
Este o expresie de încurajare pentru fiecare persoană care nu are încredere în forțele proprii. “Serios, cum să nu te descurci să ajungi acolo? A nimerit orbul Brăila”.
Cine a făcut cunoscută expresia
Expresia românească a fost înregistrată de Anton Pann dinainte de 1850. “Cine întreabă nu greșește. Orbul cu întrebarea a nimerit Brăila”, scrie Anton Pann în capitolul “Despre învățătură” din “Povestea vorbei”.
Originea expresiei nu este foarte cunoscută, dar există câteva variante:
- În trecut, orașul Brăila era singurul oraș port la Dunăre și era aproape imposibil pentru călători și comercianți să se rătăcească sau să greșească drumul.
- O altă variantă face referire la faptul că principalele străzi din Brăila sunt dispuse circular, se pleacă de la Dunăre și ajung tot pe malul acesteia.
- O altă explicație a expresiei are în prim plan o poveste cu un băiat orb care își dorea să ajungă la o apă curgătoare. Acesta a urmat sfatul unui călător care i-a spus să țină drumul drept și a ajuns la Dunăre, în Brăila.
La fel ca și expresia românească „De pe vremea lui Pazvante Chioru„și „orbul de la Brăila” este expresia folosită în zilele noastre pentru încurajarea persoanelor nesigure pe calitățile lor.