Cuprins:
Cum poți introduce orzul în dieta alimentară pentru a te bucura de beneficiile acestuia? Descoperă mai jos ce proprietăți are orzul, dar și cum se utilizează.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Ce este orzul
Cunoscut sub denumirea științifică de Hordeum vulgare, orzul este o cereală cultivată în întreaga lume recunoscută pentru rezistența și capacitatea sa de a crește în orice condiții de climă și sol. Există mai multe tipuri de orz, iar cele mai întâlnite sunt: orzul perlat și orzul decojit sau decorticat.
Orzul perlat este procesat prin îndepărtarea cojii și stratului de tărâță, rezultând un orz cu o textură moale și un timp mai scurt de gătire, în timp ce orzul decojit are boabe cărora le-a fost îndepărtat doar stratul exterior dur.
De asemenea, există și orzul verde, planta tânără care este recoltată la doar câteva săptămâni după însămânțare și care se consumă deseori sub dormă de pulbere.
Ce proprietăți nutritive are orzul
Este cereala bogată în vitamine și minerale importante pentru organism precum: vitamine B esențiale (B1, tiamina, B2, riboflavina, B 3 poridoxina), vitaminele E și K, dar și zinc, magneziu, fosfor, potasiu sau fier.
Orzul este și o sursă importantă de fibre solubile pentru organism, dar și de antioxidanți care protejează celulele din corp împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.
Aminoacizii din compoziția orzului stimulează sinteza proteinelor în mușchi, iar zaharurile naturale din compoziție sunt asimilate ușor de către organism.
Ce beneficii are consumul de orz
Consumul de orz întărește sistemul imunitar datorită fierului, vitaminei C și cuprului din compoziție. Un consum regulat, cu moderație, ajută la dezvoltarea globulelor roșii și hemoglobinei, întărind sistemul imunitar în mod natural și prevenind simptomele răcelii ori gripei.
Este bun pentru sănătatea oaselor și sistemului cardiovascular deoarece este bogat în potasiu, fosfor și minerale esențiale. Orzul este și o sursă important de acizi grași nesaturați, conține beta-glucani, compuși care sunt recunoscuți pentru beneficiile lor, în special pentru reducerea riscului bolilor de inimă, prin reducerea nivelului de cholesterol LDL.
Orzul are capacitatea de a ajuta la scăderea nivelului glicemiei și insulinei datorită fibrelor solubile din compoziție, care ajută la încetinirea digestiei carbohidraților și previne creșterea rapidă a zahărului din sânge imediat după masă.
De asemenea, tot datorită numărului mare de fibre din compoziție, orzul are beneficii și pentru sistemul digestive. Acesta, dacă este consumat cu moderație, previne constipația și restabilește regularitatea mișcărilor intestinale. Orzul este bun și pentru dezvoltarea bacteriilor bune în tractul digestiv și susține activitatea probiotică a acestora.
Pentru că fibrele ajută la inducerea și menținerea senzației de sațietate pe termen lung, orzul poate fi un adjuvant natural și în dietele de slăbit. Poate contribui la pierderea kilogramelor, deoarece te va ajuta să mănânci mai puțin și mai rar.
Seleniul din compoziția orzului este un mineral care promovează elasticitatea pielii și o protejează de deteriorarea provocată de factorii externi.
Orzul are și proprietăți emoliente, diuretice, tonice, antiinflamatoare, laxative, alcalinizante, antiseptice și digestive. Este alimentul care poate fi consumat și în perioadele stresante, deoarece protejează sistemul nervos în caz de tensiune sau stări de anxietate.
Atenție, însă, orzul conține gluten, așa că este un tip de cereală ce nu poate fi consumată de către persoanele care suferă de intoleranță la gluten ori de boala celiacă.
Cum se consumă orzul
Orzul este unul dintre alimentele des întâlnite în bucătărie, deoarece se folosește într-o varietate de rețete culinare, sub diverse forme. Iată și câteva recomandări care te vor ajuta să incluzi orzul în dieta zilnică.
- Terci cu fulgi de orz pentru micul dejun;
- Orzul verde este disponibil sub formă de pulbere, sucuri sau tablete. Poate fi dizolvat în apă, sucuri sau rețete de smoothie-uri;
- Orzul poate fi folosit drept garnitură, înlocuitor al orezului;
- Orzul gătit se poate adăuga și în rețete de salate, tocane sau supe.
- Orzul poate fi consumat și sub formă de ceai. Dacă este consumat seara, ceaiul are efect relaxant și poate fi un remediu pentru gaze intestinale ori balonare.
- Orzul poate fi folosit și pentru rețete de pâine. Făina de orz poate fi adăugată și în rețete de deserturi.
Cum se gătește corect orzul
Orzul este cereala care are nevoie de un timp de gătire mai lung, față de alte cereale, în special cel perlat. Acesta trebuie să fie perfect curat și fără impurități atunci când se folosește în rețete culinare, tocmai din acest motiv trebuie spălat în mai multe ape și clătit ori de câte ori este nevoie.
De preferat să fie lăsat într-un recipient cu apă curată pentru 2-3 ore sau chiar peste noapte. În felul acesta, orzul se va și înmuia și vei scurta timpul de gătire.
Cerealele pre-înmuiate de orz se vor găti un timp de 45 de minute, până la 60 de minute. În timp ce, dacă ai sărit acest pas, cerealele în stare pură vor avea nevoie de un timp de gătit de aproximativ 2 ore.
Dacă ai lăsat la înmuiat orzul peste noapte, a doua zi, după ce l-ai clătit, îl vei pune într-un recipient cu apă curată și îl vei fierbe pentru 15-20 de minute împreună cu lapte sau apă. Proporțiile ar fi de: 10 grame cereale și 60 ml lapte.
Vei lăsa la foc să fiarbă pentru 10-15 minute, poți adăuga un praf de zahăr peste și astfel vei obține un terci sănătos și sățios pe care îl poți consuma fie ca mic dejun, fie drept gustare.
Dacă vrei să gătești orz drept garnitură, înlocuitor pentru orez, vei pune în proporție de 3 căni de apă la o cană de orz și într-un vas încăpător cu suficientă apă le vei pune pe foc. Se pune sare și se fierbe totul la foc mediu până când orzul se înmoaie.
Așadar, introdu consumul de orz în dieta alimentară și bucură-te de beneficiile acestuia pentru organism pe termen lung. Ca orice alt aliment, și orzul trebuie consumat cu moderație, pentru a evita apariția simptomelor de balonare ori crampe intestinale.
Citește și: Ce este sarea celtică
Sursă foto: 123rf.com
Sursă info: mayoclinic.org; health.com