Un risc crescut de osteoporoză prezintă persoanele care iau medicamente pe bază de steroizi, cele cu un indice de masă corporală scăzut și persoanele cu boli hepatice sau renale cronice, dar și cu diabet zaharat de tip 1.
Un test medical își poate arăta dacă suferi de bala oaselor fragile. Specialiștii recomandă ca femeile să facă această investigație, în special, după instalarea menopauzei, iar bărbații, după ce au trecut de 60 de ani.
Ce este osteodensitometria
Densitatea osoasă se măsoară cu ajutorul unei investigaţii paraclinice denumite osteodensitometrie.
Cel mai modern procedeu, folosit şi în România, este cel al osteodensitometriei DEXA. Aceasta utilizează raze X, de densităţi diferite care străbat osul, permiţând aprecierea gradului de reducere a densităţii osoase. Doza de iradiere nu este mare, fiind de 10 ori mai redusă decât în cazul unei radiografii standard.
Un alt procedeu este cel cu ultrasunete. Acest tip de investigaţie nu este atât de fidel, însă e mai puţin nociv.
Osteodensitometria se poate efectua la mai multe niveluri, cel mai frecvent efectuându-se la nivelul șoldului (cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare şi antebraţului.
Cum se face osteodensitometria
Osteodensitometria DEXA nu este o analiză dureroasă şi nici nu necesită pregătire specială înaintea efectuării investigaţiei.
Pacientul trebuie doar să stea nemişcat pe masă în timpul testării, 10-20 minute.
De ce este necesară investigaţia
Osteodensitometria are rolul de a diagnostica din timp osteoporoza, o boală cu specific feminin, dar nu numai.
După rezultatele acestei analize, se începe tratamentul de stopare a pierderii masei osoase, adică de fragilizare a osului, şi de scădere consecutivă a riscului de fracturi.
Aşadar, printr-un simplu test medical, se poate preveni apariţia osteoporozei şi a altor complicaţii ce pot deriva după instalarea acestei boli, cum ar fi atrofiile musculare, complicaţiile tromboembolice etc.
Cum se face osteodensitometria
Osteodensitometria DEXA nu este o analiză dureroasă şi nici nu necesită pregătire specială înaintea efectuării investigaţiei.
Pacientul trebuie doar să stea nemişcat pe masă în timpul testării, 10-20 minute.
Şi bărbaţii au nevoie de testare
Osteodensitometria este recomandată, în general, tuturor femeilor după intrarea la menopauză.
Bărbaţii pot suferi și ei de osteoporoză, aşa că nu ar trebui să ocolească această investigaţie.
Cei mai predispuşi bolii oaselor fragile sunt bărbaţii care fumează şi cei care suferă de boli cronice şi urmează un tratament cu cortizon.