Urechile celor mici sunt foarte sensibile şi predispuse la otită, de aceea igiena lor este foarte importantă
Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls din Capitală, ne-a explicat că otita poate fi de două feluri: externă şi medie. “Cea externă reprezintă inflamaţia tegumentului conductului auditiv extern, iar cea medie se referă la problemele localizate la timpan sau în spatele lui. Ultima este cea mai periculoasă, pentru că poate duce la perforaţii ale timpanului”, ne-a explicat medicul.
Tratamentul trebuie făcut sub supraveghere medicală, după ce se stabileşte dacă otita e cauzată de o bacterie sau de o ciupercă. “Se fac aspiraţii ale urechii şi se aplică pansamente cu diferite soluţii”, ne-a mai spus dr. Luca.
Sfaturi pentru o igienă corectă
- Curăţă-te cu colţul prosopului. După ce faci baie, medicul recomandă să ştergi surplusul de apă cu ajutorul unui colţ curat de prosop. Acesta trebuie să fie moale, din bumbac, ca să absoarbă umezeala.
- Atenţie când folosiţi beţişoare! Curăţă cu ajutorul lor la suprafaţă, nu în profunzime, pentru că rişti să provoci leziuni care se pot infecta.
- Evită muzica la maximum. Specialiştii îţi recomandă să eviţi muzica la maximum în căşti. De altfel, aceste dispozitive, precum şi altele care se “înfundă” sau sunt fixate foarte aproape de ureche (bluetooth, de exemplu), pot determina perturbări în aparatul auricular.
- La medic, de la primele semne. Orice scăderea a auzului, însoţită sau nu de durere sau de scurgerea unor secreţii, trebuie să te determine să te programezi la ORL. Aceste simptome pot fi primele semne ale unei afecţiuni care se poate agrava rapid.