Care e diferența dintre un ou de găină alb și unul maro?

Se pare că există o mulțime de dezbateri cu privire la ce este mai bun, ouăle albe sau maro? În funcție de locul în care vă aflați, este posibil să primiți răspunsuri diferite. Francezii, de exemplu, cred că, cu cât un ou este mai închis la culoare, cu atât este mai bun la gust. Ei au dezvoltat chiar o rasă, Maran, care depune ouă de un maro ciocolatiu intens. Deci, care este diferența dintre ouăle albe și cele maro?

În principiu, se reduce la rasă. Unele găini depun ouă maro, altele ouă albe, dar este mai mult decât atât. Rasele care depun ouă albe tind să fie rase mai slabe care suportă foarte bine căldurile extreme. 

Găinile care fac ouă maro tind să fie foarte mari, cu pene groase, ceea ce le face mai potrivite pentru frigul extrem și mai sensibile la insolație. Din acest motiv, în unele regiuni se găsesc preponderent ouă maro sau albe.

Există și alte culori de ouă?

Da! De fapt, unele rase de găini sunt cunoscute chiar și pentru faptul că depun ouă albastre. Acest lucru s-ar putea datora faptului că, în urmă cu câteva secole, unele găini s-au împerecheat cu fazani, care au ouă colorate. 

Ameraucana, Arucauna și Cream Legbars sunt trei rase cunoscute pentru ouăle albastre. Atunci când aceste păsări sunt înmulțite cu găini ouătoare de culoare maro, găinile rezultate vor depune ouă verzi. Acestea, împreună cu cele albastre, pot varia în ceea ce privește nuanța și profunzimea culorii.

Există o mică dezbatere cu privire la diferențele dintre aceste ouă colorate. Unii oameni consideră că au un gust mai bun, alții cred că ar putea avea diferențe nutriționale. Nu există încă niciun studiu științific care să confirme aceste informații.

De ce sunt unele gălbenușuri de ou portocalii?

Culoarea unui gălbenuș de ou ar trebui să fie galben foarte strălucitor sau portocaliu închis. Diferența de culoare se bazează pe alimentația găinii.

Găinile care mănâncă doar furajele cu cereale vor face ouă galbene. Găinile care sunt crescute în aer liber și mănâncă mai ales insecte și vegetație vor produce aceste gălbenușuri portocalii. Este posibil să existe diferențe nutriționale.

Ouă fertilizate versus nefertilizate

Mulți oameni cred că este nevoie de un cocoș pentru ca o găină să depună ouă. Acest lucru nu este așa. De fapt, majoritatea ouălor care sunt cumpărate de la magazinul alimentar (cu excepția cazului în care nu sunt etichetate altfel) sunt de fapt nefertilizate. 

După ce spargeți un ou, căutați o pată albă pe gălbenuș. Dacă nu o vedeți, folosiți o lingură pentru a rostogoli gălbenușul până când îl vedeți. Dacă pata albă arată ca un punct, este un ou nefertilizat. Dacă pata albă seamănă mai mult cu o gogoașă sau cu un ochi de taur, înseamnă că este fertilizat.

De ce sunt ouăle de diferite mărimi?

În magazine, puteți găsi de obicei ouă mici, medii, mari și jumbo sau extra mari. S-ar putea să vă întrebați de ce se întâmplă acest lucru. Unii ar putea specula că are legătură cu rasa, dar în industria comercială, de obicei are mai mult de-a face cu vârsta găinii.

Cu cât găina este mai bătrână, cu atât este mai probabil să producă aceste ouă mai mari. De fapt, unele rase, cum ar fi Rhode Island Red, sunt atât de cunoscute pentru acest lucru, încât, odată ce încep să producă ouă prea mari pentru vânzare, sunt sacrificate pentru carne. Cel mai mare ou de găină înregistrat vreodată a avut o greutate de peste 200 de grame!

Cum îți dai seama dacă un ou e proaspăt?

Este un pic deranjant să știi că unele ouă ajung să stea pe un raft undeva până la șase săptămâni înainte ca cineva să le cumpere. Așadar, cum ne putem da seama dacă un ou este proaspăt? Este simplu.

Dacă puneți un ou într-un bol cu apă și acesta se scufundă pe fund, și se așază pe o parte, înseamnă că este cât se poate de proaspăt. Dacă se scufundă, dar stă în picioare, atunci este încă suficient de proaspăt pentru a-l mânca, dar îmbătrânește. Dacă plutește în partea de sus a apei, este un ou vechi.

Câte ouă poate produce o găină?

Cele mai multe dintre rasele folosite în industria comercială a ouălor încep să depună ouă la vârsta de 4-5 luni. Aceste rase tind să depună un ou la două zile, uneori un ou în fiecare zi, dar acest lucru nu durează mult timp.

Când găina ajunge la vârsta de doi ani, „productivitatea ei maximă” se pierde și atunci poate fi sacrificată pentru carne și înlocuită cuo găină cu vârsta sub un an. 

Dacă i se permite să trăiască, va continua să producă ouă, dar nu la fel de multe, până când va deveni cu adevărat bătrână. Cele mai multe găini trăiesc, în general, până în jurul vârstei de cinci ani, deși unele au ajuns până la adolescență.

Există multe rase de găini crescute pentru tot felul de scopuri. Unele sunt ornamentale și câștigă expoziții pentru frumusețea lor, altele sunt crescute doar pentru carne, în timp ce altele pot fi crescute chiar și pentru lupte de cocoși.

Este posibil ca aceste rase de găini să ouă doar sezonier sau să producă ouă doar sporadic.

Cât timp se fierb ouăle?

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News