Toată lumea ştie că e necesar să spălăm fructele şi legumele înainte să le consumăm, iar în cazul altor alimente, să le ştergem sau, dacă e posibil, să le trecem printr-un jet de apă.
Mulţi, însă, nu ţin cont de acest lucru şi le mănâncă aşa cum sunt, considerând că, dacă nu se vede murdăria pe ele, sigur sunt curate.
Dacă faceţi parte din această categorie de persoane, ar fi bine să vă gândiţi de două ori înainte de a muşca cu poftă dintr-o piersică, spre exemplu, deoarece vă puteţi îmbolnăvi mai grav decât credeţi. Nutriţioniştii americani au realizat un top al celor mai periculoase şi murdare alimente.
1 Oul: Ouăle pot să fie infectate cu salmonella, aşa că fiţi foarte atenţi când cumpăraţi produse care conţin ou crud, cum ar fi maioneza. La fel, deschideţi bine ochii când achiziţionaţi ouă, pentru ca acestea să nu fie crăpate sau sparte.
2 Piersicile: Piersicile sunt fructele care trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate, deoarece sunt, practic, îmbăiate în pesticide, care se curăţă foarte greu de pe coaja cu mulţi perişori.
3 Amestecurile de legume crude: Scrie pe pachet că sunt spălate, dar nu ar fi rău să le mai treceţi prin câteva ape înainte de a le consuma, deoarece pot să aibă tot felul de germeni patogeni.
4 Pepenele: Pepenii pot să aibă salmonella şi shigella, de aceea se recomandă să le spălaţi foarte bine coaja înainte de a-i tăia.
5 Ceapa verde şi prazul: Ceapa verde e mâncată cu precădere vara, crudă, la fel ca şi prazul. Dar consumul ei fără a fi spălată poate duce la contractarea unor boli grave, cum ar fi hepatita A. În plus, cine nu spală aceste verdeţuri riscă să facă şi infecţii gastro-intestinale.