Cât de (ne)sănătoase sunt ouăle crude?
În principiu, nu sunt periculoase dar, dacă nu sunt păstrate în condiţii igienice sau dacă sunt alterate, pot conţine bacterii care provoacă infecţii, aşa cum ar fi salmonella (sursa infecţiilor intestinale soldate cu diaree şi alte boli digestive), pseudomonas (care se poate manifesta la temperaturi cu puţin peste cea de refrigerare), listeria (care poate provoca, în cazul femeilor însărcinate, avortul spontan sau naşterea prematură). Specialiştii spun că aceste bacterii se distrug doar la temperaturi de peste 72 de grade C.
Ce termen are este termenul de valabilitate?
Perioada de valabilitate este, de regulă, de 28 de zile. Ca să te asiguri că ai cumpărat ouă proaspete, cufundă unul într-un pahar cu apă. Dacă el rămâne pe fundul paharului, în poziţie orizontală, este foarte proaspăt. Dacă se ridică şi tinde să iasă la suprafaţă, oul este vechi sau chiar stricat.