Ozonul are proprietăţi oxidative majore datorită instabilităţii sale care duce la formarea oxigenului atomic şi radicali liberi ai oxigenului. Efectul terapiei cu ozon este antimicrobian, antifungic şi antiviral, bactericid, refacerea funcţiei de transport a oxigenului a sângelui, ameliorarea calităţilor reologice (fluidităţii) ale sângelui, acţiune metabolică: sunt activate o serie întreagă de mecanisme enzimatice, metabolismul lipidelor, proteinelor şi glucidelor, acţiune imunomodulatorie, acţiune antiinflamatorie, acţiune antioxidantă şi detoxifiantă.
Administrarea ozonoterapiei în acnee se poape face prin autohemoterapie, insuflaţii rectale şi injecţii subcutanate.
”Toate metodele de tratament cu ozon sunt efectuate conform unor protocoale de lucru stabilite de Societăţile de ozonoterapie si sunt incluse în soft-ul de lucru al Generatorului de ozon, fapt care exclude posibilitate unor erori de dozare a ozonului. În cazul acnnei se poate apela la trei feluri de tratament acre poate fi combinat, pentru a a sigura un succes sigur. Autohemoterapia minoră constă în prelevarea a 10-15 ml de sânge venos care este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentraţie şi este injectată imediat intramuscular. Procedura este trecută în protocolul de lucru pentru tratarea stărilor de deficit imunitar secundar, stări gripale şi alte infecţii virale, afecţiuni dermatologice (acnee). Apoi se mai pot face insuflaţii rectale cu ozon.
După o pregătire prealabilă a pacientului, pe cale rectală se introduce o anumită cantitate de ozon. Procedura are atât o acţiune locală (antiinflamatorie, regenerativă, antiseptică şi de refacere a florei intestinale), cât şi acţiune generală asupra organismului deorece ozonul se absoarbe foarte usor prin mucoasa intestinală. Insuflaţia rectală poate fi o alternativa la autohemoterapia majoră. Si nu în ultimul rând, Iinfiltraţiile subcutanate. Cu ajutorul seringi se fac infiltraţii subcutane locale în zonele cu probleme, puncte dureroase, paravertebral, periarticular a unui amestec de oxigen şi ozon în concentraţii mici. Procedura se aplică în afecţiuni dermatologice, acnee, reumatologie, probleme de circulaţie periferică, medicină estetică (celulită)” precizează dr. Ştefan Tiron.
Costul unei şedinţe de ozonoterapie costă 60 de lei, pentru efecte maxime trebuie făcute minim 12 şedinţe de trei ori pe săptămână.