Mama lui Ciprian a fost în permanență alături de el: „Știu că acum este la terapie intensivă, că l-au detubat și că era conștient. Domnul profesor a spus și că Ciprian a reușit să stea în fund. Se pare că fiind inima foarte tânără și celelalte organe și-au reluat repede funcțiile și și-a revenit mai repede. Eu nu am voie să intru la el o săptămână. După aceea îl voi putea vedea câteva minute. Sunt și mai emoționată acum când am auzit că s-a și trezit. Suntem atât de emoționați că nu ne putem abține din plâns”, ne-a spus Valeria Voiculescu, mama lui Ciprian.
S-a rugat tot timpul ca fiul ei să treacă cu bine de operație: „Numai cu rugăciuni la bunul Dumnezeu am reușit să trecem cu bine. El, în schimb era foarte optimist și foarte vesel, glumeț, așa cum îl știți. Acum, ne rugăm la bunul Dumnezeu să nu se producă alte complicații după operație”, ne-a mai spus femeia.
Operația a fost un succes. Ciprian este continuu sunt supraveghere medicală. El va fi monitorizat în permanență.
Ciprian a fost operat la Târgu Mureș. Profesor doctor Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, a anunțat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, împreună cu echipa sa a efectuat al doilea transplant cardiac din acest an din România.
Prea puțini donatori
În acest moment, pe lista de așteptare există 32 de pacienți care așteaptă intervenția chirurgicală salvatoare. Lipsa donatorilor pune, însă, în pericol această activitate, susțin medicii.
„În continuare, IUBCvT Târgu Mureş este singurul dintre centrele medicale acreditate pentru transplantul cardiac din România în care această procedură se efectuează în mod continuu dar, din păcate, numărul redus al donatorilor din ţară face ca numărul acestor intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă să fie mult sub necesarul real la nivel naţional. Acest număr ar trebui să se situeze în jurul a 2-3 proceduri la un milion de locuitori, conform statisticilor ţărilor membre ale Uniunii Europene. Pe locul întâi, conform statisticii din 2017, se afla Slovenia cu 14 transplanturi de cord la un milion de locuitori, urmată de Croaţia, cu 11 astfel de proceduri la un milion de locuitori. În România, în anul 2016 s-au efectuat 12 transplanturi cardiace, respectiv 3 proceduri în 2017′, a subliniat dr. Horaţiu Suciu.
În 1999 s-a efectuat primul transplant de inimă din România. Paul Corjăuţan a fost, în luna noiembrie a anului 1999, primul beneficiar al unui transplant de cord realizat în România.
CITEȘTE ȘI:
GALERIE FOTO/Politicieni pe bicicletă: ce promisiuni fanteziste au făcut oficialii, de pe două roți