Zona Padina -Peștera, aflată pe Valea Ialomiței, atrage prin farmecul aparte al naturii, al peisajelor unice în țară.
Cuprins:
Despre platoul Padina
Munții Bucegi oferă peisaje de vis și te poți bucura de ele vizitând Platoul Padina.
Această zonă montană se remarcă prin cele mai spectaculoase peisaje, datorită versanților înalți, a pantelor abrupte și a diversității de culori, Munții Bucegi fiind cei mai vizitați munți din România.
Zona Padina din judeţul Dâmboviţa a fost declarată staţiune de interes naţional în martie 2018 şi este amplasată integral într-un parc natural. Este unica din ţară. A rămas singura zonă turistică încă neatinstă investiții financiare, deşi turiştii se înmulţesc de la an la an.
Obiective turistice în zona Padina
Babele
Babele este vestitul monument natural situat pe Platoul Bucegilor, care a fost mereu o atracție turisticǎ, la o altitudine de 2.292 de metri, în vecinătatea vârfului Baba Mare, cu aceeaşi altitudine şi cu orientare pe direcţia nord-sud.
Oamenii de ştiinţǎ spun că apa, vântul, dar și înghețul au creat aceste douǎ stânci care seamănă cu nişte babe cocoşate ce stau la şuetǎ. În cărțile de geografie se spune cǎ aceste roci cu forme ciudate şi interesante sunt numite „ciuperci” stâncoase și sunt delimitate de Valea Jepilor spre est şi Valea Şugărilor în vest.
Sfinxul
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost pur si simplu fascinați de această minunăție a naturii, Sfinxul.
Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii vântului. Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.
Vârful Omu
Dacă ajungi la Padina, Vârful Omu este de neratat. Situat la 2505 metri altitudine, traseul spre culme pe valea Ialomiţei te va duce pe lângă cascada Ialomiţei, Mecetul Turcesc, Colţul Ocolit şi alte atracţii turistice.
Peștera Ialomiței
Peștera Ialomiței, una dintre cele mai vizitate peșteri dn Munții Bucegi și din România, se află pe Muntele Bătrâna, la o altitudine de peste 1600m. Accesul se face cu telecabina Bușteni până la Babele și mai departe telecabina până la Peștera.
Peștera Ialomiței se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli.
Cheile Zănoagei
Aceste chei se întind pe aproximativ 1 km, cu numeroase diferențe de nivel pe care le parcurge râul Ialomița, în cascade, de pe pereții abrupți, înalți de 200m. Din chei se poate ajunge de la Cabana Cheile Zănoagei și mai departe spre Lacul Bolboci.
Lacul Bolboci
Lacul Bolboci, numit și ”Marea din Bucegi”, este un lac de baraj artificial în Masivul Bucegi. Frumusețea peisajelor care în înconjoară fac ca Lacul Bolboci să fie unul dintre cele mai apreciate obiective turistce din România.
Amplasat chiar în inima munților, Lacul Bolboci reprezintă un loc deosebit, un spatiu în care frumusețea și puritatea naturii nu au fost deloc știrbite încă prea mult. Fie că este privit de sus, de pe culmile înalte ale Bucegilor, sau doar de la câțiva metri distanță, Lacul Bolboci are același farmec specific.
Lacul Bolboci se află la numai 8 km de Sinaia și aproximativ 10 km de Peștera Ialomiței.
Cheile Tătarului
Cheile Tătarului este o arie protejată între platoul Padina și Lacul Bolboci, la o altitudine medie de 1.800 m. Dacă vrei să faci un traseu mai lung poţi merge pe drumul forestier marcat cu cruce albastră ce porneşte din dreptul cabanei Peştera (1610 m) şi continuă , spre Sinaia sau Moroeni.
Poteca se uneşte cu drumul ce vine dinspre cabana Padina (1525 m) continuând apoi spre sud pe valea Ialomiţei. După ce trece prin Cheile Coteanului, traseul se opreşte în cheile Tătarului la aproximativ 1430 de metri. O variantă mai scurtă este dinspre Platoul Padina spre lacul Bolboci, zona cea mai frumoasă a cheilor fiind chiar la coada lacului.
Padina – Trasee montane
Munții Bucegi sunt cunoscuți pentru peisajele de vis și natura încă neatinsă. De la Padina poți să călătorești prin pădurile și drumurile montane cu peisaje unice.
- Padina— Cabana Peștera — Cabana Vârful Omu
- Marcaj: din V. Ialomiţei pînă la cab. Peştera cruce albastră, apoi bandă albastră. Timp: 3½—4 ore.
- Cabana Padina – Cabana Peștera -Babele
- Marcaj: cruce albastră începînd din V. Ialomiţei. Timp: 2¼—2½ ore.
- Padina— Peștera — Piatra Arsă
- Marcaj: cruce albastră din V. Ialomiţei pînă la cab. Peştera, apoi banda albastră. Timp: 2¼—2½ ore.
- Padina — Vârful cu Dor
- Marcaj: bandă roşie. Timp: 2½—3 ore.
- Padina – Zănoaga – Bolboci
- Marcaj: cruce albastră. Timp: 1¼ —1½ oră.
- Padina — Seaua Strunga — Guțanu – Bran
- Marcaj: bandă roşie. Timp: 5—6½ ore. .
- Padina — Seaua Strunga — Colții Jarului — Vârful Omu
- Marcaj: bandă roşie (de la Şeaua Strunga la Vf. Omu, marcaj insuficient, pe alocuri lipsă). Timp: 5—6 ore. Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.
Trasee de schi de tură din zona Padina
Schiul de tură este o formă de ski care se desfășoară în afara pârtiilor amenajate și care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare cât și în coborâre, folosid propria forță a schiorului.
Cele mai cunoscute trasee pentru schi de tură în zona Padina sunt:
- Padina-Șaua Strunga-Vârful Tătaru-Padina;
- Padina-Șaua Strunga-Creasta Grănicerilor-coborare pe Culmea Bătrâna-Peștera;
- Padina-Șaua Lăptici-Vârful Cocora-coborâre pe Plaiul lui Păcală-Padina;
- Peștera-Culmea Bătrâna-coborare spre Șaua Strunga-Padina;
- Peștera-Culmea Bătrâna-Creasta Grănicerilor-Vârful Omu-coborare pe Valea Obârșiei (pericol de avalanșă în zona Cascadei Obarției!)-Peștera;
- Peștera-Valea Obarșiei-Vârful Obârșia-coborâre pe Valea Sugarilor-Peștera;
- Peștera-Valea Sugarilor-Vârful Călugărului-coborâre pe Fata Mare-Peștera;
- Peștera-Valea Sugarilor-Șaua Călugărului-Cabana Babele-Vârful Cocora-coborâre pe Plaiul lui Păcală.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!