Rețetă de pâine de casă cu bicarbonat
Dacă nu ai drojdie în casă, să faci pâine de casă nu ar trebui să fie un impediment. Poți să faci pâine pufoasă fără drojdie. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie!
Cuprins:
Pâine simplă cu bicarbonat
Ingrediente:
- 250 de grame făină integrală;
- 100 de grame făină albă;
- 50 de grame făină de ovăz;
- O linguriță de bicarbonat de sodiu;
- O linguriță de sare/ sare mare;
- O linguriță de zahăr;
- Un ou mare;
- 300 ml zer de lapte.
Cum să faci pâine cu bicarbonat – pâine fără drojdie
Într-un vas mare se amestecă făina integrală, făina de ovăz, bicarbonatul de sodiu, sare și zahărul. Se amestecă toate foarte bine.
Separat, într-un vas, se bate oul și se diluează cu zerul și se pune peste făină. Se amestecă și se începe frământarea aluatului.
Aluatul se modelează și se pune într-o tavă de copt, astfel încât să se formeze un disc de 6, 7 cm grosime.
Aluatul de pâine se pune la cuptor la 190 de grade pentru 50-60 de minute sau până când se formează o crustă fermă.
Pâine de casă cu bicarbonat și iaurt
Ingrediente:
- 600 gr de făină;
- 400 ml de iaurt simplu;
- O linguriță de sare;
- O linguriță de bicarbonat.
Mod de preparare pâine fără drojdie
Se cerne făina și se pune într-un vas încăpător. Peste făină se adaugă sarea, bicarbonatul și treptat iaurtul. Pe măsură ce se adaugă iaurtul, se amestecă bine aluatul până se obține un aluat omogen, care nu se lipește.
Aluatul se transferă pe un blat de lucru și se începe frământarea. Pâine se așează într-o tavă unsă cu ulei, se crestează cu un cuțit și se pune la cuptorul preîncălzit la 220 de grade, timp de 30 de minute sau până când formează o crustă.
Pâine fără drojdie cu iaurt și praf de copt
Ingrediente
- 300 gr făină;
- 125 gr de iaurt;
- 125 gr de smântână slabă;
- Un ou;
- Un plic praf de copt;
- O linguriță de sare;
- O linguriță de zahăr.
Mod de preparare
Făina se amestecă cu praful de copt și împreună se cern, iar totul se pune într-un vas mare. Separat, se bate oul cu sare, zahărul, smântâna și iaurtul, iar amestecul obținut se pune în mijlocul făinii. Totul se amestecă până când obții un aluat moale, omogen și care nu se lipește.
Aluatul de pâine se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 40-50 de minute sau până când se formează o crustă aurie.
Cum faci blat de pizza fără drojdie
Ingrediente blat pizza fără drojdie
- 3 căni cu făină;
- 3 linguri cu ulei;
- Apă călduță;
- Un pliculeț de praf de copt;
- Un praf de sare.
Făina se pune într-un vas încăpător și se amestecă cu praful de copt. Se adaugă treptat câte puțin din apa caldă și se începe frământarea. În acest timp se adaugă și uleiul, dar se pune și restul de apă, pentru a nu ieși un aluat lipicios. Dacă este nevoie se mai adaugă și puțină făină, dar aluatul nu trebuie să fie prea tare.
Aluatul se lasă la dospit pentru 30 de minute, iar după asta poate fi pregătit pentru pizza. Se întinde pe blatul de lucru și deasupra se pun toate ingredientele preferate pentru pizza.
Așa poți să faci pâine cu bicarbonat, pâine pufoasă chiar dacă nu ai drojdie în casă.
- Vezi și Ce poți face cu pâinea uscată, în loc să o arunci. Idei de rețete cu pâine uscată