Ingrediente: 1 kg de făină, 50 g drojdie proaspătă, o lingurinţă de sare, o linguriţă rasă de zahăr, 50 g de unt sau margarină pentru aluat, 500 ml apă.
Preparare: Drojdia se dizolvă într- o cană cu apă călduţă, cu sarea, zahărul şi 150 g făină (cât să se îngroaşe puţin). Maiaua se lăsă la crescut cam 20 minute. Într-un castron se adaugă treptat restul de făină, apa călduţă, untul sau margarina şi se frământă foarte bine, cu grijă, să nu rămână cocoloaşe. Se frământă până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină.
Se lasă aluatul să crescă vreo oră sau până îşi dublează volumul. Dacă vrei o pâine mare, iei tot aluatul şi îl pui pe planşeta înfăinată. Dacă nu, poţi face două pâini. Aluatul se împachetează de la exterior către interior şi se mai lasă la crescut încă o oră în tavă. Se preîncălzeşte cuptorul şi se dă pâinea la copt.
Înainte, se unge cu o pensulă cu apă şi se crestează. Sub tava de copt se pune un vas cu apă, ca să facă pâine crustă crocantă. Se coace pâinea între 45 de minute şi o oră, în funcţie de cuptor. E gata când crusta devine tare. Înăuntru, miezul e pufos.