Deci, dacă ai fost la Barcelona, s-ar putea să fi mâncat pâine de cristal.
Cuprins:
Ce este pâinea de cristal
Pâinea de cristal are o crustă translucidă mai fină, de aici și denumirea sa, pâine de cristal.
De asemenea, are un procent ridicat de hidratare, care poate ajunge până la 90%.
Pâinea de cristal este cunoscută pentru faptul că are buzunare mari de aer.
Pentru caracteristica sa de hidratare ridicată, această pâine este făcută folosind făină bogată în proteine (sau făină de pâine) pentru a ajuta la absorbția cantității mari de lichid.
Deși te poți bucura de această pâine cu orice, se spune că această pâine de cristal este special dezvoltată pentru a o savura cu un strop de ulei de măsline extra virgin, roșie proaspătă rasă și un strop de sare.
Aceasta este una dintre cele mai ușoare pâini artizanale de făcut.
Această rețetă folosește ingrediente de bază. Făină de pâine, sare, drojdie, apă și ulei de măsline.
Pâine de cristal
Ingrediente
- 280 g făină de pâine
- o linguriță sare
- 250 ml apă la temperatura camerei
- o linguriță de drojdie instant (3 g)
- o lingură ulei de măsline
Mod de preparare
Adaugă făină și sare în vasul de mixer. Pornește-l viteză mică și toarnă apă câte puțin. Vei obține un amestec foarte lichid.
Folosește viteza medie și continuă să frămânți până când totul este bine combinat și obții un aluat neted. Redu viteza și adaugă drojdie instant.
Pune din nou pe viteza medie pentru a amesteca bine.
În cele din urmă redu viteza și adaugă ulei de măsline. Se toarnă aluatul într-un recipient generos uns cu ulei de măsline, folosește o spatulă pentru a muta aluatul.
Acoperă bine recipientul cu o folie alimentară. Se lasă la temperatura camerei timp de o oră.
După o oră, împăturește aluatul într-un plic, având ambele mâini unse cu ulei pentru a-l manipula mai bine. Se acoperă din nou cu folie alimentară și se lasă 45 de minute. Apoi repetă procedeul de împăturire a doua oară.
La final pulverizează puțin ulei pe aluat și acoperă recipientul cu o folie alimentară unsă cu ulei. Nu vrei ca aluatul să se lipească de folie. Se pune la frigider 12 ore.
Scoate aluatul din frigider și lasă-l timp de 15 minute pentru a-l aduce la temperatura camerei. Între timp, preîncălzește cuptorul la 250° C, folosind căldura de jos, așază o tavă goală la baza cuptorului. De asemenea, pune o cratiță cu apă la fiert.
Pune aluatul pe o tavă tapetată cu foaie de copt și făină. Presară mai multă făină deasupra. Acum, folosind un tăietor de aluat, taie ușor în 3 bucăți egale. Separă ușor acele pâini una de cealaltă.
Se toarnă apă clocotită în tava fierbinte goală din cuptor pentru a crea abur. Așează imediat tava de copt cu pâini și coace timp de 10 minute.
Apoi, redu temperatura la 200 de grade și continuă să coci pâinile încă 12 minute sau până când se rumenesc și coaja devine crocantă.
Scoate din cuptor și lasă pâinile la răcit complet înainte de a le tăia. Această pâine de cristal este perfectă ca pâine prăjită la micul dejun, poate fi mâncată cu salată de vinete, icre, cremă de brânza sau poți face sandvișuri delicioase cu ea.
Pâine cu bicarbonat – cum faci pâine dacă nu ai drojdie în casă
Sursa foto: 123rf.com