Descoperă lucruri interesante despre Palatul Luxembourg:
Cuprins:
Palatul Luxembourg – scurt istoric
Palatul Luxemburg se află la 15 Rue de Vaugirard în arondismentul 6 al Parisului. A fost construit inițial (1615–1645) după planurile arhitectului francez Salomon de Brosse pentru a fi reședința regală a regentei Marie de Medici, mama regelui Ludovic al XIII-lea. După Revoluție, a fost remodelat (1799–1805) de Jean Chalgrin într-o clădire legislativă și, ulterior, mult mărit și remodelat (1835–1856) de Alphonse de Gisors. Palatul a fost sediul camerelor superioare ale diferitelor legislaturi naționale franceze.
Noua aripă includea o bibliotecă cu picturi de Eugène Delacroix. În anii 1850, la cererea împăratului Napoleon al III-lea, Gisors a creat Salle des Conférences foarte intens decorată (inspirată de Galerie dApollon de la Luvru), care a influențat natura interioarelor oficiale ulterioare ale celui de-al Doilea Imperiu.
În timpul ocupației germane a Franței (1940–1944), Hermann Göring a preluat palatul ca sediu în Franța, luând pentru sine o suită somptuoasă de camere pentru a-și găzdui oaspeții în capitala Franței. Subordonatul său, feldmareșalul Luftwaffe Hugo Sperrle, a primit și el un apartament în palatul din Luxemburg și a petrecut cea mai mare parte a războiului bucurându-se de împrejurimile luxoase.
Palatul a fost un „punct forte” desemnat pentru forțele germane care apărau orașul în august 1944, dar în urma deciziei generalului comandant Dietrich von Choltitz de a preda orașul în loc să lupte, palatul a fost doar puțin deteriorat. Între 29 iulie și 15 octombrie 1946, Palatul Luxemburg a fost locul discuțiilor Conferinței de Pace de la Paris.
- Descoperă cele mai impresionante palate din Europa.
Grădinile de la Palatul Luxembourg
Grădinile Luxemburg sunt o oază de verdeață de 25 de hectare în inima Parisului.
Numele Luxemburg provine din latinescul Mons Lucotitius, numele dealului pe care se află Grădinile. Regina Marie de Medicis a cumpărat terenul, a comandat Grădinile și Palatul în 1612. Revoluția din 1789 a extins grădinile spre sud cu terenul mănăstirii Chartreux. În 1804, Napoleon a transformat palatul în Senatul francez, camera superioară a parlamentului. Grădinile au fost deschise publicului și au rămas așa de atunci.
Presărate cu statui, fântâni și flori, acestea sunt cele mai romantice grădini din Paris. Au multe atracții pentru copii: ponei, carusele, spectacole de păpuși. Parizienii le iubesc și sunt aglomerate în zilele însorite. Grădinile Luxemburg se numesc Jardin du Luxembourg în franceză.
Cartierul de pe malul stâng din jurul grădinilor este liniștit și încântător.
Ce poți vedea la Palatul Luxembourg
Senatul din Palatul Luxemburg
Din 1799, Palatul Luxemburg găzduiește Senatul, una dintre cele două camere ale Parlamentului Francez cu Adunarea Națională. Cei 348 de senatori sunt asistați de funcționari publici de specialitate și consilieri parlamentari. În total, 2000 de oameni lucrează pentru Senat. Președintele Senatului asigură stabilitatea instituțiilor Franței, deoarece este chemat să-l înlocuiască pe Președintele Republicii în caz de deces sau demisie. Palatul Luxemburg nu poate fi vizitat.
Grădinile, principalul punct de atracție
În grădini, veți găsi peste 100 de statui datând din secolul al XIX-lea până în prezent. Acestea includ figuri ale femeilor europene notabile și ale reginelor franceze și, în mod interesant, o replică în miniatură a Statuii Libertății. Sculptura, „Fântâna Observatorului” (în zona cunoscută sub numele de Grădina Marco Polo), este o lucrare impresionantă în bronz. Reprezintă un efort de colaborare între patru sculptori francezi.
Copiii vor adora teatrul de păpuși cu spectacole în lunile mai calde. Există bărci cu pânze de jucărie și bărci cu telecomandă închiriate la iaz și o zonă de joacă cu un carusel de modă veche. Ei pot face o plimbare cu poneiul sau se pot bucura de un răsfăț la unul dintre standurile din zonă.
Muzeul Luxembourg
Muzeul Luxembourg se află la marginea grădinilor Luxemburg. Înființat în 1750, a fost inițial situat în aripa de est a Palatului Luxemburg. A fost prima galerie publică din oraș, afișând colecția Regelui, inclusiv Tizian, Da Vinci și alte picturi care formează acum nucleul colecțiilor Luvru. În 1818, a devenit muzeu de artă contemporană. În 1884 muzeul s-a mutat în actuala sa clădire.Muzeul a început să fie folosit pentru expoziții temporare în 2000.
Muzeul găzduiește acum două expoziții pe an. Temele alese sunt Renașterea în Europa, relația dintre artă și putere, precum și rolul Parisului în arte. Spațiile au fost complet reamenajate de arhitectul Shigeru Ban pentru a găzdui restaurantul și ceainăria Angelina, precum și atelierele educaționale.