Descoperă lucruri interesante și curiozități despre Palatul Versailles:
Cuprins:
Palatul Versailles – scurtă istorie
Palatul Versailles a fost inițial o cabană de vânătoare și un refugiu privat pentru Ludovic al XIII-lea între 1610–43) și familia sa. În 1624, regele ia încredințat lui Jacques Lemercier construirea unui castel pe amplasament. Pereții săi se păstrează astăzi ca fațada exterioară cu vedere la Curtea de marmură.
Sub îndrumarea lui Ludovic al XIV-lea, reședința a fost transformată într-un complex imens și extravagant, înconjurat de grădini stilizate franceze și englezești. Fiecare detaliu al construcției sale era menit să-l glorifice pe rege. Adăugările au fost proiectate de arhitecți renumiți precum Jules Hardouin-Mansart, Robert de Cotte și Louis Le Vau. Charles Le Brun a supravegheat decorarea interioară. Artistul peisagist André Le Nôtre a creat grădini franceze simetrice care includeau fântâni ornamentate, exprimând puterea umanității – și, în special, a regelui – asupra naturii.
După Revoluția Franceză, complexul a fost aproape distrus.
Neglijat de Napoleon
Cu excepția îmbunătățirilor aduse Trianons-ului, Napoleon a neglijat în mare măsură Versailles, iar Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea doar au păstrat-o. Louis-Philippe a făcut însă mari modificări. Poate cea mai semnificativă contribuție a sa la palat a fost crearea Muzeului de Istorie Franceză, care a fost consacrat „tuturor gloriilor Franței” într-o inaugurare pe 10 iunie 1837, care a marcat prima sărbătoare la Versailles de la Revoluție.
În timp ce multe dintre cele 6.000 de picturi și 3.000 de sculpturi deținute de muzeu nu sunt disponibile pentru vizionare publică, o parte din aceste exploatații sunt expuse în tot palatul Versailles. În 1870 și 1871, Versailles a fost ocupat ca sediu al armatei germane care asedia Parisul, iar William I al Prusiei a fost încoronat împărat german în Sala Oglinzilor la 18 ianuarie 1871.
După pacea cu Germania și în timp ce Comuna era triumfătoare la Paris, Versailles a fost sediul Adunării Naționale Franceze. A găzduit cele două camere ale parlamentului până în 1879, iar în acea perioadă Versailles a fost capitala oficială a Franței.
Versailles, în timpul celor două războaie mondiale
După Primul Război Mondial, tratatul dintre Aliați și Germania a fost semnat în Sala Oglinzilor la 28 iunie 1919. Tratatul de la Trianon, care punea capăt războiului dintre Aliați și Ungaria, a fost încheiat la 4 iunie 1920, în Galeria Cotelle.
După cel de-al Doilea Război Mondial, palatul a fost folosit ocazional pentru congresele plenare ale parlamentului francez sau ca locuință pentru șefii de stat în vizită, dar utilitatea sa principală a constat în turism.
Palatul Versailles, în patrimoniul mondial UNESCO
UNESCO a desemnat palatul și grădinile sale ca patrimoniu mondial în 1979. În urma unei furtuni devastatoare de iarnă din 1989, care a distrus peste 1.000 de copaci pe terenul palatului, guvernul francez a inițiat un proiect amplu de reparații și renovare. O furtună puternică din 1999 a provocat pierderea a aproximativ 10.000 de copaci, inclusiv mai mulți plantați de Marie-Antoinette și Napoleon. Castelul a fost și el avariat.
În 2003 a fost lansat un program ambițios de restaurare și renovare ca proiectul „Grand Versailles”.
Cu un program de 17 ani și un buget care a depășit 500 de milioane de euro, planul a fost considerat cea mai importantă extindere a facilităților palatului de la domnia lui Louis-Philippe.
Grădinile de la Palatul Versailles
Minunea grădinilor Versailles constă în micile detalii și felul în care acestea se combină pentru a crea o priveliște coerentă asupra întregii proprietăți. Unii dintre cei mai buni artiști din Franța au lucrat împreună pentru a proiecta fiecare statuie și fântână. Regele Ludovic al XIV-lea i-a trimis toate proiectele spre aprobare.
Mii de bărbați au fost înrolați pentru a lucra la construcția grădinilor timp de patru decenii. Rezultatul final a fost invidia aristocrației de pretutindeni și a fost imitat timp de secole.
Nu este necesar să intri vreodată în palat pentru a aprecia grădinile luxuriante. Doar urmați potecile dincolo de garduri vii până la paturile de flori colorate, fântâni rafinate și modele tăiate în gazon.
Sala Oglinzilor
Sala Oglinzilor este una dintre cele mai faimoase camere din tot Palatul Versailles și, de departe, cea mai frumoasă. Această sală uluitoare are nu nu mai puțin de 357 de oglinzi și o istorie impresionantă. Tratatul de la Versailles a fost semnat în Sala Oglinzilor în 1919, care a pus capăt Primului Război Mondial.
Cum ajungi la Palatul Versailles
Versailles se află la 16 kilometri de Paris și este ușor accesibil cu mașina personală, taxi, autobuz sau tren.
Trenurile circulă de la Paris Montparnasse la Versailles Chantiers și de la Paris Saint Lazare la Versailles Rive-Droite – fiecare la o plimbare de douăzeci de minute de Palat. Autobuzul RATP 171 circulă de la stația de metrou Pont de Sèvres la Versailles.
Când să vizitezi Versailles
Nu există un sezon anume pentru a vizita Versailles, dar grădinile sale extinse sunt cu adevărat minunate primăvara și vara.
Peste șapte milioane de oameni vizitează Versailles în fiecare an, așa că merită să ajungi imediat după deschidere, la ora 9 a.m.. Unele zile sunt, de asemenea, mai aglomerate decât altele, inclusiv duminica și marți, când multe muzee din Paris sunt închise.
Iarna este, de asemenea, un moment minunat pentru a descoperi un Versailles mai liniștit, într-o lumină diferită și mai subtilă.
Cum să vizitezi Palatul Versailles
Pentru a vă bucura de Palat și împrejurimi, plănuiți să petreceți o zi sau mai multe în Versailles. Ghidul audio este inclus în prețul biletului și trei aplicații mobile sunt disponibile gratuit pe Google Play și App Store. Tururile cu ghid permit accesul în locații închise ale domeniului și intră direct în locurile principale de vizitat ale muzeului.
În fiecare zi sunt disponibile mai multe expoziții și tururi ghidate. Numeroase evenimente sunt organizate în Capela Regală, Opera Regală și Academia Ecvestră din Versailles, în timp ce în timpul verii Spectacolele cu fântâni muzicale dau viață în fiecare an gradinilor.
Palatul Versailles are datoria să rămână fidel vocației sale de a susține creația artistică. În fiecare an, din 2008, a găzduit lucrările unui celebru artist contemporan, precum Jeff Koons, Giuseppe Penone sau Anish Kapoor.
Versailles propune o varietate de oferte speciale pentru grupuri, cum ar fi tururi de prestigiu și tururi speciale, care oferă acces în zone de obicei nedeschise publicului.
Descoperă cele mai impresionante castele din Europa.
Citeşte şi despre Palatul Luxembourg și grădinile sale!
Vezi şi Castelul Hohenzollern – Germania – un loc de poveste, încărcat de istorie!
Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!