Pe măsură ce arhipelagul se redeschide turismului, după doi ani de izolare, din cauza pandemiei de COVID, un nou program numit Olau Palau răsplătește, în premieră mondială, turismul responsabil.
Călătorilor care ajung în Palau li se vor oferi experiențe exclusive în funcție de modul în care tratează mediul și cultura, nu în funcție de cât de mult cheltuiesc.
Programul, gestionat printr-o aplicație personalizată care va fi lansată lunile următoare, oferă puncte celor care tratează națiunea insulară cu blândețe și respect, prin luarea unor decizii prietenoase cu mediul, cum ar fi folosirea unei creme de protecție solară care nu afectează recifele de corali, vizitarea unor locuri importante din punct de vedere cultural (cum ar fi Muzeul Național Belau și Bai, cel mai vechi din Micronezia) și consumul de alimente locale provenite din surse sustenabile.
Oaspeții își pot folosi apoi punctele pentru a accesa experiențe culturale și de mediu care în mod normal sunt rezervate numai locuitorilor din Palau și prietenilor lor apropiați, cum ar fi o drumeție prin locuri care nu apar pe hărți, înotul într-o peșteră „secretă”, o masă cu localnicii și bătrânii locului sau pescuitul într-un loc izolat.
De asemenea, aplicația promite experiențe noi, la care până acum turiștii puteau participa rar, cum ar fi ceremonia unei prime nașteri, care este un eveniment cultural important în Palau.
Ideea acestui program a apărut în 2015, când arhipelagul ajunsese să primească 150.000 de vizitatori anual – de peste șapte ori mai mult decât populația țării, care are sub 20.000 de locuitori.
Mulți dintre turiști nu înțelegeau ecosistemul fragil sau cât de importantă este sustenabilitatea pentru localnici. În timp ce cultura din Palau pune preț pe ospitalitate și pe tratarea vizitatorilor cu respect, localnicii au putut vedea cum turiștii mai puțin educați le puneau în pericol mediul înconjurător.
Pentru a combate acest lucru, Palau avea nevoie de o modalitate de a-i educa pe turiști și de a-i face să câștige privilegiul de a fi prieteni de încredere, a declarat Laura Clarke, cofondator Palau Legacy Project, un proiect menit să coordoneze inițiativele de conservare a mediului. Din experiența lui Clarke în domeniul marketingului și al publicității și munca unei localnice, Koskelin-Gibbons, în eforturile naționale de conservare, s-a născut programul Olau Palau.
„Olau în limba palauană înseamnă să inviți pe cineva în spațiul tău”, a spus Clarke. „Deci, dacă ești pe o plajă, de exemplu, și cineva strigă «Olau», atunci asta înseamnă: «Hei, vino aici, vino să fii cu noi, să împarți mâncarea noastră, vino să vezi asta». Vizitatorii au șansa de a câștiga acest privilegiu, de a fi prietenii noștri, prin anumite comportamente”, a precizat Laura Clarke.
Foto: Shutterstock