Ce este un supercontinent?
Supercontinentele au fost niște mase terestre gigantice alcătuite din unirea a circa 75% din crusta continentală existentă într-un singur continent.
În decursul istoriei planetei Pământ s-au format și s-au divizat mai multe supercontinente, ca rezultat al mișcării mantalei Pământului, care formează mare parte din volumul acestuia. Se poate ca o parte dintr-un supercontinent să se fi descompus, în timp ce o altă parte încă să se formeze.
Este posibil ca supercontinentul să includă fisuri și goluri de lungă durată, însă nu există o hartă acceptată pe scară largă pentru nici unul dintre aceste supercontinente, cu excepția celui mai recent, Pangaea.
Pangaea, supercontinentul care a dominat Terra
Cel mai recent supercontinent a fost Pangaea. Înconjurat de un singur ocean denumit Panthalassa, acesta includea ceea ce în prezent sunt Europa, Africa, America de Nord și America de Sud.
Pangaea s-a format în decursul a sute de milioane de ani. În urmă cu circa 480 de milioane de ani, un continent denumit Laurentia, care includea părți din America de Nord, s-a unit cu unele microcontinente, luând, astfel, naștere Euramerica. Mai târziu, aceasta s-a ciocnit cu Gondwana, un alt supercontinent care cuprindea Africa, Australia, America de Nord și subcontinentul indian.
Pangaea a existat timp de 100 de milioane de ani, perioadă în care au apărut numeroase animale, inclusiv Traversodontidae, niște vietăți erbivore considerate strămoșii mamiferelor din ziua de azi.
În perioada Permiană din Paleozoic au apărut multe specii de gândaci și libelule, dar în urma Marii Extincții de acum circa 250 de milioane de ani, majoritatea speciilor de animale și insecte de pe Pământ au dispărut. Ceva mi târziu, pe Pangaea și-au făcut apariția și primii dinozauri.
În urmă cu 200 de milioane de ani, supercontinentul Pangaea a început să se rupă. Gondwana, adică Africa, America de Sud, Antarctica, India și Australia din zilele noastre, s-a despărțit mai întâi de Laurasia (Eurasia și America de Nord).
Cincizeci de milioane de ani mai târziu, Gondwana a avut aceeași soartă, iar India s-a rupt de Antarctica, în timp ce Africa a scindat cu America de Sud, potrivit unor scrieri științifice din 1970. În urmă cu 60 milioane de ani, America de Nord s-a despărțit de Eurasia.
Ce alte supercontinente au existat pe Terra?
Pangaea nu a fost însă primul supercontinent de pe Terra. Cu circa 900 de milioane de ani în urmă, s-a format supercontinentul Rodinia, iar și mai înainte a fost supercontinentul Nuna, cunoscut și sub numele de Columbia.
Acesta din urmă s-a format acum 1,6 miliarde de ani având centrul în Baltica (Scandinavia de astăzi), Laurentia (astăzi America de Nord) şi Siberia și s-a rupt cu 1,4 miliarde de ani în urmă.
Cercetătorii spun că formarea şi apoi dezintegrarea supercontinentelor au avut o influență colosală în formarea reliefului, a climei şi chiar a vieţii pe Terra.
Amasia, viitorul supercontinent de pe Terra
Cercetătorii spun că actuala configurație a continentelor este puțin probabil să fie și cea din urmă.
De-a lungul istoriei planetei noastre, s-au format mai multe supercontinente doar pentru a se diviza în noi continente. Spre exemplu, Australia se îndreaptă spre Asia, în timp ce zona de est a Africii se desprinde treptat de restul continentului.
Geologii au observat de-a lungul timpului că există un ciclu cvasi-regulat prin care supercontinentele s-au format și au scindat odată la 300-400 de milioane de ani. De altfel, cercetătorii spun că ciclul supercontinentelor este influențat de dinamica circulației în mantia Pământului.
Unii savanți au creat modele geologice suplimentare pentru a putea prognoza viitoarele mișcări continentale ce vor avea loc peste 250 de milioane de ani. Acestea sugerează că Oceanul Pacific se va „închide” pe măsură ce Australia, America de Nord, Africa și Eurasia „se vor apropia” de emisfera nordică.
În cele din urmă, aceste continente vor fuziona, formând un supercontinent denumit Amasia. Celelalte două continente rămase, Antarctica și America de Sud, probabil că vor rămâne nemișcate și vor fi separate de viitorul supercontinent.