Pizza şi pastele – Blatul de pizza şi pastele conţin, în mare parte, carbohidraţi rafinaţi, care sunt de fapt zaharuri simple ce se dizolvă rapid. Acest lucru duce la creşterea rapidă a acidităţii în cavitatea bucală, iar când aceasta este combinată cu aciditatea roşiilor poate duce la slăbirea smalţului dinţilor şi la apariţia sensibilităţii dentare, la rece şi la cald. Soluţia este folosirea unei gume de mestecat care să provoace o salivare mai intensă, pentru a creşte nivelul de salivă din gură, ceea ce duce la scăderea acidităţii.
Mâncarea indiană şi cea chinezească prezintă această caracteristică, din cauza curry-ului, care în timp poate duce la îngălbenirea dinţilor, şi a sosului de soia care, de asemenea, poate duce la apariţia unor pete. Experţii recomandă consumul unor legume precum broccoli şi spanac înainte, pentru că acestea lasă un film protector pe suprafaţa dinţilor, protejându- i astfel faţă de pătare.
Carnea din kebap – Textura dură a cărnii utilizate la prepararea kebapului este asociată, uneori, cu apariţia unor dureri ale articulaţiei mandibulare. Consumul unei mari cantităţi de alimente ce necesită o mestecare intensă poate însemna o suprasolicitare a mandibulei şi a articulaţiei acesteia, ceea ce duce la apariţia de disconfort sau chiar durere.