Păpădia e o plantă medicinală foarte valoroasă, de la care se folosesc în special frunzele şi rădăcina. Conţine carotenoide, flavonoizi, vitaminele A, B, C şi D, săruri minerale. Primăvara, înainte de înflorire, se colectează frunzele, toamna se culeg rădăcinile, iar tulpinile se recoltează în timpul înfloririi.

În aceste perioade, părţile respective ale plantei conţin cele mai multe principii active. La ce e folositoare păpădia:

asigură vitaminele şi mineralele necesare;

creşte apetitul alimentar;

are efect diuretic, fiind utilă în tratamentul retenţiei de apă în ţesuturi, asociată cu obezitatea şi celulita, dar şi în insuficienţa renală şi afecţiuni ale căilor urinare;

stimulează funcţia hepatică;

creşte secreţia biliară şi activitatea secretoare a bilei;

Pentru stimularea apetitului se consumă frunzele, în salate

√ favorizează eliminarea din organism a toxinelor acumulate în urma unui regim alimentar dezechilibrat, bogat în grăsimi, şi ajută la scăderea nivelului de colesterol “rău”;

√ scade nivelul glucozei în sânge, făcându- se astfel utilă bolnavilor de diabet. Pentru creşterea apetitului şi asigurarea aportului de vitamine şi minerale se consumă frunzele păpădiei, în salate, iar în afecţiunile hepatobiliare e recomandat decoctul; acesta se prepară din două linguriţe de frunze şi rădăcini la 150 ml de apă şi se administrează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 6 săptămâni.

Tulpina şi frunzele plantei intră în compoziţia ceaiurilor depurative şi gastrice.

Consumate proaspete, tulpinile ajută bolnavii de hepatită cronică şi diabet.

Încearcă şi cu rozmarin

Acelaşi efect, de creştere a apetitului alimentar, îl au rozmarinul, măceşele, chimenul, coriandrul, anasonul, măghiranul, coada-şoricelului şi tarhonul. Mai sunt recomandate – şi le poţi lua din farmacii – uleiul de peşte (capsule) şi vitamina C.

 
 

Urmărește-ne pe Google News