Cum o consumi
Frunzele cât mai proaspete – ideal, recoltate în aceeaşi zi sau cu cel mult două zile înainte – se consumă ca atare sau sub formă de salată: se spală bine 10 frunze, se toacă mărunt, se adaugă mărar, pătrunjel, ulei de măsline, oţet de mere sau suc de lămâie. Se amestecă şi se consumă de 2-3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale. Pentru efecte maxime, cura trebuie ţinută 14 zile.
Păpădia uscată şi mărunţită poate fi folosită tot anul, sub formă de ceai: se pun două linguri de plantă în 200 ml de apă fierbinte, se lasă să dea un clocot, se ia de pe foc şi se mai lasă la infuzat 15 minute. Se bea neîndulcit, după cină. Pentru un efect maxim de detoxifiere, este recomandată o cură de şase săptămâni.
Altă variantă: suc prospăt stors din planta întreagă (fără rădăcină); se consumă între una şi trei linguri pe zi.
Cine are răbdare să macine rădăcini de păpădie poate prepara din ele o cafea cu efect tonic şi depurativ.
Atenţie la contraindicaţii!
Persoanele cu o mare sensibilitate la stomac, cele subponderale sau debile trebuie să evite tratamentul cu păpădie. Nu trebuie să îl folosească nici persoanele alergice la asteracee – familia de plante din care face parte şi păpădia, alături de muşeţel, gălbenele, floareasoarelui etc. – cele cu afecţiuni cardiace sau ale vezicii biliare.