Descoperă curiozități și lucruri interesante despre specia de papagal jako:

Cum arată un papagal jako

Papagalul jako sau marele gri african este o specie ce are denumirea științifică de Psittacus erithacus. Papagalul gri african este un papagal de mărime medie având aproximativ 30 cm lungime și o greutate cuprinsa intre 300 și 500 de grame.

Cum arată un papagal jako

Există două specii foarte cunoscute de papagal jako și anume:

  • Papagalul gri african de Congo – Psittacus erithacus erithacus, cu o lungime de aproximativ 33 cm, are un colorit cenușiu deschis, coada roșie, ciocul negru și picioarele negre-cenușii.
  • Papagalul gri african Timneh -Psittacus erithacus timneh, cu o lungime de aproximativ 30 cm, are un coloritul cenușiu închis, pe burtă cenușiu deschis, coada roșu-vișiniu închis, ciocul negru cu partea de sus maro deschis și picioarele negre-cenușii.

Papagalii africani gri sunt păsări foarte active cu o voce moderată, foarte curioși, plini de energie și foarte robuști. Papagalii Jako, cunoscuți și sub denumirea de “Gri africani”, sunt deosebiți prin faptul că pot învață cuvinte mult mai ușor decât alți papagali vorbitori. Dacă un papagal are capacitatea de a asimila câteva zeci de cuvinte, cei din rasa Jako rețin chiar și două sute. Sunt cei mai guralivi papagali.

Ce mănâncă un papagal jako

În sălbăticie, specia de papagal jako se hrănește cu nuci de palmier, fructe și semințe, frunze. Papagalul gri african a fost observat mâncând și melci sau mici viermi.

În captivitate este hrănit cu semințe, grăunțe, fructe și legume.

Ce mănâncă un papagal jako

Legumele potrivite pentru papagalul gri african sunt: cartofi dulci, morcovi, varza, broccoli, ardei, țelina, dovlecei, castraveți, fasole verde, mazăre, frunze de salată verde. Fructele preferate ale papagalului gri african sunt: pepene verde, kiwi, mere, mango, portocale, fructe de pădure.

Specia de papagal jako, în captivitate, poate dezvolta la un moment dat o deficiență de calciu, de aceea este important ca anual să se verifice valorile calciului de un medic veterinar. Suplimentele de calciu, dar de asemenea și suplimentele cu vitamine trebuie utilizate cu grijă și după consultarea medicului veterinar.

Există o serie de alimente toxice pentru această specia de papagal jako, cum ar fi: ciocolata, avocado, cafeina, asparagus, fructe uscate, măsline. De asemenea, nu sunt recomandate semințele și sâmburii mai multor fructe cum ar fi mere, piersici, cireșe,caise,nectarine, prune. La fel și produsele bogate în grăsimi, produsele prăjite sau cu un conținut crescut de zahăr sau de sare.

Unde trăiește papagalul jako

Papagalul gri african trăiește în Coasta de Fildeș, estul și vestul Keniei, Angola, din nord până înspre sud, regiunea de sud a Congoului și nord-vestul Tanzaniei.

Papagalui Jako este foarte îndrăgit ca păsăre de colivie, uimind prin inteligența lui. Sunt foarte apreciați pentru capacitatea lor de a învăța, imita vocea umană, trucuri și alte sunete, fiind considerați cei mai vorbăreți papagali. Jako sunt foarte jucăuși și prietenoși.

Un papagal jako în colivie

Cu cât colivia este mai mare cu atît este mai bine. Iarna trebuie asigurată o temperatură de minim 5 °C în colivie.

Colivia trebuie amplasată într-un loc unde pasărea va avea contact cu oamenii o mare parte a timpului, însă nu în zona cea mai agitată. Colivia trebuie ferită de curenții de aer, de sursele de încălzire, de aerul condiționat și nu trebuie așezată imediat lângă ferestre. În colivie este indicat să puneți o gamă variată de ramuri de diferite dimensiuni și din diferite materiale. Important este să-i oferiți o gamă variată de jucării. Acestea trebuie verificate să nu pună viața animalului în pericol și să aibă dimensiunile potrivite.

Curiozități despre specia de papagal jako

  • Papagalul jako gri african este atât de inteligent și un bun observator încât observă orice schimbare în casă. Studiază fiecare mișcare și reacție, plus că știe să obțină atenția din partea stăpânului oricând dorește acest lucru.
  • Automutilarea este una din problemele care pot apărea la papagali cu cauze diverse fizice, psihice. Se poate manifesta dacă nevoile lor afective nu sunt satisfăcute, dacă sunt stresați, dacă nu li se acordă suficientă atenție. Orice pasăre care ajunge să își smulgă penele trebuie consultată de un medic veterinar pentru a se exclude posibilele cauze fizice.
  • Regurgitarea la papagalii gri africani este semn de “afecțiune”, dar dacă se prelungește pe o perioadă mai lungă de timp indică o cultură infecțioasă.
  • Puii de papagal gri african sunt ușor de crescut comparativ cu puii de papagal peruș sau papagal nimfă. De obicei se împerechează de câteva ori pe zi timp de câteva săptămâni până când femela vă depune primele oua. Un cuib are intre 2 și 5 ouă.
  • În libertate papgalii jako trăiesc în perechi și uneori se adună în grupuri de cîteva sute de păsări.

 
 

Urmărește-ne pe Google News