Astfel, măsurile de a ridica parasolarele și de a se stinge luminile în timpul manevrelor de decolare și de aterizare sunt reguli care au fost impuse ca urmare a unei analize riguroase, dar și a lecțiilor învățate din evenimentele aviatice trecute.

Reguli la călătoria cu avionul

Majoritatea regulilor din aviație se aplică la decolare și la aterizare, iar dacă ținem cont de statisticile în domeniu vom înțelege și de ce se întâmplă acest lucru, asta pentru că atunci se produc cele mai multe accidente.

Dacă ai călătorit măcar o dată cu avionul atunci cu siguranță știi că, în timpul călătoriei, există o serie de reguli elementare pe care trebuie să le respecți pentru a rămâne în siguranță și pentru o avea parte de o experiență cât mai plăcută, lipsită de evenimente nedorite. Acestea suferă modificări de la an la an și de la o companie aeriană la alta, însă în general rămân aceleași.

Astfel, pasagerii trebuie să-și ocupe locurile în avion conform datelor înscrise pe tichetul de îmbarcare, să cupleze centurile de siguranță ori de câte ori li se solicită acest lucru, să-și îndrepte spătarele scaunelor, să ridice tăvițele montate în scaunele din față, să aibă un comportament adecvat față de ceilalți pasageri și față de membrii echipajului, să depoziteze bagajele în mod corespunzător, să nu consume băuturi alcoolile în exces și altele, relatează CNN.

Strategia de rumeguș a „lumii ruse”. Câteva observații pe marginea viziunii geopolitice promovate la Kremlin
Recomandări
Strategia de rumeguș a „lumii ruse”. Câteva observații pe marginea viziunii geopolitice promovate la Kremlin
De ce parasolarul avioanelor trebuie ridicat şi de ce se stinge lumina la decolare şi la aterizare - Imagine cu decolarea unui avion, realizată din faţa aeronavei.
Majoritatea regulilor din aviație se aplică la decolare și la aterizare

Dincolo de aceste obligații, o altă regulă extrem de importantă se referă la faptul că, atât la decolare, cât și la aterizare, însoțitorii de bord le cer pasagerilor să ridice parasolarele care sunt ataşate la ochiurile de geam ale avionului. Pe de altă parte, în timpul celor două manevre, lumina se stinge în interiorul avioanelor.

Trebuie să știi că aceste măsuri nu sunt aplicate de toate companiile aeriene. Deși s-ar putea să ți se pară banale, ele au un impact semnificativ asupra securității pasagerilor și a echipajului în situații de urgență. Dar, care este motivul pentru care pasagerii sunt obligați să facă acest lucru îți vom spune în acest articol.

Respectă instrucțiunile însoțitorilor de bord!

În timpul pregătirilor pentru manevrele de decolare și de aterizare, pasagerii care ocupă locurile de la fereastră sunt rugate de către însoțitorii de zbor să ridice parasolarele pentru ca personalul de bord să poată să vadă în exteriorul aeronavei. Trebuie să știi că această măsură nu este valabilă în cazul tuturor companiilor aeriene, însă, cu toate acestea, nu ar trebui să te mire dacă te vei întâlni cu această cerință în timpul unui zbor.

Cum se trăiește în Bătrâna, Hunedoara, cea mai mică comună din România: „Pâinea vine o singură dată pe săptămână”. Obiective de modernizare: cabinet medical și repararea ulițelor
Recomandări
Cum se trăiește în Bătrâna, Hunedoara, cea mai mică comună din România: „Pâinea vine o singură dată pe săptămână”. Obiective de modernizare: cabinet medical și repararea ulițelor

Principala explicație are legătură cu măsurile stricte de siguranță care se aplică la bordul avioanelor. În cazul în care se întâmplă un incident nedorit în timpul decolării sau al aterizării, ochii tăi vor fi deja obișnuiți cu lumina de afară – de zi sau de noapte, după caz – astfel încât vei putea să reacționezi mai rapid și mai bine în caz de urgență.

Aeronavele sunt proiectate și testate pentru orice tip de situație, în timp ce membrii echipajului de cabină este instruit pentru ca toată lumea să fie evacuată în condiții de siguranță în caz de urgență. Spre exemplu, regulile de bază spun că procedura de evacuare a unui avion în caz de urgență trebuie să dureze cel mult 90 de secunde, atât pentru zborurile de zi, cât și pentru cele de noapte, potrivit Lonely Planet.

În plus, tu și ceilalți pasageri veți fi „ochiul în plus” pentru însoțitorii de bord în cazul în care apare ceva în neregulă, așa că nu ar trebui să te simți niciodată aiurea să le pui întrebări. Așadar, dacă ești pus în fața unei nedorite situații de urgență nu trebuie să ignori instrucțiunile personalului de bord dacă vrei ca zborul să se desfășoare în condiții de siguranță maximă.

„Armata roșie” a primarilor PSD, marele atu în lupta pentru prezidențiale. Care sunt bazinele electorale importante ale partidelor | ANALIZĂ
Recomandări
„Armata roșie” a primarilor PSD, marele atu în lupta pentru prezidențiale. Care sunt bazinele electorale importante ale partidelor | ANALIZĂ

De ce se ridică parasolarele la decolare și la aterizare

Este important de reținut un aspect deosebit de important, și anume că majoritatea incidentelor aviatice se produc în timpul manevrelor de decolare sau de aterizare. În aceste condiții, obloanele trebuie să fie ridicate în timpul celor două manevre pentru ca echipajul să poată vedea ceea ce se întâmplă în afara avionului și, implicit, să depisteze eventuale defecțiuni sau pericole, cum ar fi spre exemplu o problemă cu una dintre aripi ori un început de incendiu la nivelul unui motor, aflăm de la specialiștii de la BAA Training.

În astfel de situații de urgență, aeronava va trebui să fie evacuată, iar pasagerii și întregul echipaj de bord vor putea vedea care parte a aeronavei este mai sigură pentru măsurile de evacuare. Astfel, datorită ridicării obloanelor, însoțitorii de zbor vor decide care dintre ușile de acces vor putea să fie folosite în caz de evacuare de urgență.

Adeseori, scaunele însoțitorilor de bord sunt poziționate cu spatele, iar în cazul în care se produce un incident, este util dacă membrii echipajului pot vedea rapid și ușor atât în interiorului avionului, cât și în exteriorul acestuia.

Pe de altă parte, în cazul în care parasolarele nu ar fi ridicate, echipele de intervenție nu ar putea să vadă ceea ce s-ar întâmpla în interiorul aeronavei. Practic, nici fumul, nici un posibil incendiu în interiorul cabinei nu ar fi vizibile din exterior de către salvatori.

Acum știi că este întotdeauna mai bine să ții jaluzelele ridicate atât la manevrele de decolare, cât și la cele de aterizare. Nu trebuie să uiți faptul că această măsură nu este doar pentru siguranța ta. „Din punct de vedere al siguranței aviatice, parasolarele ridicate îi ajută pe pasageri să conștientizeze situația, susțin specialiștii de la Flight Safety Foundation, citați de CN Traveler.

În același timp, zborul tău poate să fie mai interesant atunci când te bucuri de priveliștile pe care ți le oferă diferitele aeroporturi unde te afli și locații geografice pe care le survolezi, deși în acest caz vorbim despre un beneficiu secundar.

De ce se stinge lumina la decolare şi la aterizare

Dincolo de cerința de ridicare a obloanelor, în timpul decolărilor și aterizărilor, intensitatea luminii ambientală din interioul cabinei va fi redusă. Te-ai întrebat vreodată de ce lumina din interiorul avioanelor se reduce drastic în timpul decolării și aterizării?

Măsura nu este aplicată doar pentru a le oferi pasagerilor o atmosferă prietenoasă, ci există o explicație științifică în ceea ce privește diminuarea luminilor, care este acceptată pe scară largă drept o procedură de siguranță.

Însă, care este scopul acestei reguli? Ei bine, reducerea intensității luminii pe timpul zilei este mai puțin necesară, însă economisește o parte din puterea motoarelor în timp ce aeronava parcurge etapele procedurii de decolare. O mai mică presiune exercitată asupra motoarelor se traduce prin faptul că un avion poate să scurteze rulajul de decolare ori când este aliniat cu axul pistei și, totodată, va urca în curând în aer.

De ce parasolarul avioanelor trebuie ridicat şi de ce se stinge lumina la decolare şi la aterizare - Imagine cu interiorul unui avion de pasageri, în care sunt aprinse doar luminile de siguranţă.
Lumina din interiorul avioanelor se reduce drastic în timpul decolării și aterizării

Dincolo de aceste explicații pur tehnice, trebuie să știi că motivul principal pentru reducerea intensității luminilor din cabină are considerente de siguranță în caz de urgență. Experții spun că ochii omului au nevoie de obicei de până la o jumătate de oră pentru a se putea adapta complet la un mediu întunecat, ne spun experții de la Aviation File.

În aceste condiții, prin diminuarea luminii ambientale, ochii pasagerilor și cei ai membrilor echipajului de bord să vor obișnui la lumina naturală, fie aceasta de zi sau de noapte. În acest fel, nimeni din interiorul aeronavei nu va suferi un șoc temporar la schimbarea condițiilor de lumină, fapt ce ar putea întârzia sau chiar împiedica procedurile de evacuare în timp util din cauza lipsei de vizibilitate și a unei stări de panică ce se poate instala în rândul călătorilor.

Totodată, pe timpul nopții, procedurile de evacuare pot fi perturbate din cauza acelor secunde necesare pentru ca ochii noștri să se calibreze la condițiile de lumină scăzută. În cazul unei evacuări de urgență, o lumină foarte puternică la care ochii nu sunt adaptați poate dezorienta atât pasagerii, cât și echipajul avionului.

De asemenea, în condiții de lumină mai slabă, iluminatul de urgență și căile de acces iluminate din interiorul aeronavei vor fi la rându-le mai vizibile.

Nu în ultimul rând, dacă luminile sunt diminuate în intensitate, întunericul de afară va spori vizibilitatea pe timp de noapte a pilotului. Luminile strălucitoare ale cabinei creează un efect de strălucire, făcând mai greu de văzut luminile de pe pista de aterizare, precum și potențialele obstacole. O vizibilitate mai bună pentru comandantul aeronavei înseamnă aterizări și decolări mai line.

Vezi şi de ce avioanele sunt vopsite în alb!

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ministerul Apărării Naționale convoacă rezerviștii din două județe, ”în vederea desfăşurării unor activităţi specifice”
Știrileprotv.ro
Ministerul Apărării Naționale convoacă rezerviștii din două județe, ”în vederea desfăşurării unor activităţi specifice”
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Viva.ro
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Libertateapentrufemei.ro
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru septembrie. Când încep să vină ploile și să scadă temperaturile în București
FANATIK.RO
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru septembrie. Când încep să vină ploile și să scadă temperaturile în București
Gigi Becali, măsură radicală după meciul pierdut de FCSB la Sibiu: „Ştii ce o să fac de acum? O să încep să fac așa!”
GSP.RO
Gigi Becali, măsură radicală după meciul pierdut de FCSB la Sibiu: „Ştii ce o să fac de acum? O să încep să fac așa!”
Cele 4 zodii care vor avea 3 luni de belșug. Dumnezeu e de partea lor
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care vor avea 3 luni de belșug. Dumnezeu e de partea lor
Maria de la Insula Iubirii, vacanță de vis în Grecia, cu noul iubit. A uitat de Dany Boy, de Marcel și de ispita Beni / FOTO
Unica.ro
Maria de la Insula Iubirii, vacanță de vis în Grecia, cu noul iubit. A uitat de Dany Boy, de Marcel și de ispita Beni / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Pensionar, revoltat de cât a primit după recalculare. "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"
Observatornews.ro
Pensionar, revoltat de cât a primit după recalculare. "Nopţi pierdute, fără sâmbete, fără duminici"
Horoscop 27 august 2024. Săgetătorii au ocazia să-și schimbe concepțiile despre ceea ce sunt în stare să facă și ce nu
HOROSCOP
Horoscop 27 august 2024. Săgetătorii au ocazia să-și schimbe concepțiile despre ceea ce sunt în stare să facă și ce nu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI